Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Ακόμα να ξεμπλέξει το Star με τα πικάντικα δελτία καιρού της Πετρούλας – Παραμένει η κύρωση του ΕΣΡ

Παραμένει η κύρωση της σύστασης που επιβλήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο τηλεοπτικό σταθμό Star Channel, λόγω  του ιδιαίτερου πικάντικού τρόπου με τον οποίο παρουσίαζε τα  δελτία καιρού  η νεαρή γνωστή Πετρούλα.

Και αυτό γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄  αριθμ. 2521/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του επίμαχου τηλεοπτικού σταθμού με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ (200/2009) που επέβαλε  τη  διοικητική  κύρωση της σύστασης.

Η κύρωση επιβλήθηκε καθώς  μετά από καταγγελίες τηλεθεατών το ΕΣΡ  έκρινε ότι ο τρόπος προβολής του δελτίου καιρού από την Πετρούλα δεν είχε την απαιτούμενη «ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η αποστολή της τηλεόρασης».

Το ΕΣΡ  αφού παρακολούθησε ορισμένα   δελτία καιρού που παρουσίαζε η Πετρούλα, κατέληξε  ότι «ο τρόπος παρουσιάσεως του μετεωρολογικού δελτίου από τη νεαρή παρουσιάστρια του σταθμού (ιδιαιτέρως ελαφριά ενδυμασία, στάση σώματος, ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή, χρήση υποκοριστικών, ενσάρκωση ρόλων άσχετων με δελτίο καιρού κ.ά.) το υποβαθμίζει ποιοτικά».

Η Πετρούλα, πάντα άρχιζε το δελτίο καιρού  με την χαρακτηριστική φράση: «Γεια σας!  Είμαι η Πετρούλα παντός καιρού» και έκλεινε λέγοντας: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα» και αμέσως μετά  χαιρετούσε  με νάζι.

Το ΕΣΡ στην απόφασή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον τρόπο παρουσίασης του δελτίου καιρού:

«Η Πετρούλα είναι πάντοτε ιδιαίτερα ελαφριά ενδεδυμένη, υιοθετεί μια  ορισμένη στάση  σώματος με προτεταμένο  το στήθος προς  τα    μπρος και τη λεκάνη προς τα πίσω κι ομιλεί με ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή και  νάζι.

Το δελτίο ολοκληρώνεται με  έναν χαρακτηριστικό ναζιάρικο χαιρετισμό: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα».

Συχνά παρουσιαζόταν να ενσαρκώνει μικρούς ρόλους που καμία σχέση με τον καιρό  δεν είχαν, όπως  ήταν όταν  προσποιούταν τη  δασκάλα.

Επίσης, υπήρχαν στοιχεία δραματοποίησης της παρουσίασης, όπως για  παράδειγμα  ήταν  η τακτική  να φυσούν άνεμοι πάνω της την ώρα που  έλεγε τις εντάσεις τους ανά περιοχή,  κάνοντας μάλιστα συχνά τα ρούχα της να ανεμίζουν καθώς κι άλλα ηχητικά στοιχεία.

Ο λόγος της ήταν διανθισμένος με πολλά υποκοριστικά και   απείχε  το συγκεκριμένο δελτίο καιρού κατά πολύ από μια  επιστημονική παρουσίασή του, αν και παρουσιαζόντουσαν μετεωρολογικοί  χάρτες πίσω από  αυτά που παρουσίαζε με  ενδείξεις θερμοκρασιών και άλλων μετεωρολογικών στοιχείων».

Το ΕΣΡ επισημαίνει στην απόφασή του, ότι κατά την προβολή του δελτίου καιρού από τον επίμαχο σταθμό, δεν εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη  ποιοτική στάθμη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν την  απόφαση του ΕΣΡ, κρίνοντας ότι η κύρωση που επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό είναι «δικαιολογημένη» και η απόφαση του ΕΣΡ είναι νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!