Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της διάσωσης της Μαρινόπουλος

Αναγκαίο αλλά όχι ικανό βήμα χαρακτηρίζεται από παράγοντες που έχουν άμεση γνώση της διαδικασίας διάσωσης της εταιρίας Μαρινόπουλος η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επικυρώνεται το αίτημα της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β-θ και συνακόλουθα το σχέδιο εξυγίανσης της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης από τις δικαστικές αρχές έχουν προκύψει ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να μην «ναρκοθετηθεί» το όλο σχέδιο. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε μέχρι τις 13/1 να είχε εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου ώστε έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι νομικές διαδικασίες με ενδεχόμενες τριτανακοπές (αιτήματα ακύρωσης της απόφασης από άλλα μέρη) και να υπήρχε επίσημη δημοσίευση της οριστικής τοποθέτησης της δικαστικής αρχής.

Αναζήτηση λύσεων για την καθυστέρηση

Η χρονοτριβή αυτή θέτει θέμα τήρησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος που έχουν βάλει οι επενδυτές και οι πιστώτριες τράπεζες για την υλοποίηση της συμφωνίας. Άλλωστε τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ενδιάμεση αυτή περίοδο είχαν ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Σημειώνεται ότι στην αρχική συμφωνία περιλαμβανόταν σχετική μνεία ότι εάν δεν υπάρχει τήρηση των χρονικών οροσήμων δύναται αυτοδικαίως να ενεργοποιηθεί η διαλυτική αίρεση για το όλο σχέδιο.

Στο φόντο αυτό σειρά «μοχλεύσεων», όπως αναφέρεται, είναι σε πλήρη εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης στο χρηματοοικονομικό και νομικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με το οικονομικό σκέλος, λόγω εξάντλησης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η καταβολή των δεδουλευμένων Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους εργαζόμενους δεν αναμένεται να γίνει. Αντίστοιχα τα καταστήματα που σήμερα λειτουργούσαν λόγω της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης θα συνεχίζουν το επόμενο μικρό διάστημα με ό,τι διαθέσιμα εμπορεύματα έχουν μέχρι να κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Παράλληλα αναζητείται νομική φόρμουλα ώστε να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη «παραβίαση» του τελικού ορίου της 14ης Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Έτσι τα μάτια όλων είναι στραμμένο στο επίσημο κείμενο της απόφασης που έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να διασαφηνιστεί η ακριβής ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Δηλαδή, κατά πόσο η απόφαση έχει ημερομηνία Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, οπότε ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας φεύγει ή φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου, οπότε και γεννώνται τα προβλήματα.

Συνάντηση νομικών εκπροσώπων

Στο πλαίσιο αυτό χτες το βράδυ υπήρχε συνάντηση μεταξύ των νομικών εκπροσώπων των εμπλεκόμενων μερών για την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης φαντάζει πιθανό, καθώς «πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύνθετο και προς τούτο ενδεχόμενες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην τελεσφόρησή του θεωρούνται εύλογες».

Πάντως το νομικό ζήτημα δεν είναι το μόνο. Ένα άλλο θέμα που μένει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών της αλυσίδας προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και τους ΟΤΑ. Η προτεινόμενη ρύθμιση των 250 δόσεων που προ-βλέπεται στη Συμφωνία Εξυγίανσης που συνόδευσε το φάκελο του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 β-θ δεν φέρεται να πήρε την έγκριση του Πρωτοδικείου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της συμφωνίας οι οφειλές της Μαρινόπουλος Α.Ε. ανέρχονται στις 30.6.2016 σε 53,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και σε 67,2 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως η βούληση όλων να βρεθεί λύση είναι ισχυρή. Τόσο οι πιστώτριες τράπεζες, η κυβέρνηση αλλά κυρίως ο νέος επενδυτής ο όμιλος Σκλαβενίτης θέλουν με ζέση να ολοκληρωθεί το σχέδιο διάσωσης. Μάλιστα η εταιρία Σκλαβενίτης εκτιμάται ότι έχει ως στρατηγικό στόχο την αλλαγή σελίδας στην Μαρινόπουλος ώστε να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο με απόκτηση σε χρόνο εξπρές πανελλαδικού δικτύου.

Αντίστοιχα οι πιστώτριες τράπεζες επενδύουν στο deal ώστε να μη χάσουν τεράστια ποσά ενώ οι προμηθευτές, ως επί το πλείστον, αναμένουν τις αποφάσεις για να λάβουν τις έστω κουρεμένες οφειλές τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση περιμένει πώς και πώς της διάσωση ώστε να μην καταγραφεί άλλος ένας στρατός ανέργων στην ήδη υψηλή ανεργία αλλά και να μην καταρρεύσουν πολλοί προμηθευτές. Έτσι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην αναθέρμανση της οικονομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «για άλλη μία φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, διαψεύστηκαν». Επίσης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφε- λούδης, σχολιάζοντας της εξελίξεις, ανέφερε ότι «ο βασικός μας στόχος παραμένει να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

«Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3000 πιστωτών! Είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου» ανέφερε ο δικηγόρος των μετόχων Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!