Αυτές είναι οι 13 αλλαγές που ανατρέπουν το εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Τις 13 αλλαγές που επιφυλάσσει για την καθημερινότητά μας το 2017, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες στο εισόδημά μας, συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Αυτές λοιπόν είναι:

1. Αύξηση φόρων και τελών. Ειδικότερα, το 2017 φέρνει αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

2. Το κόστος των αυξήσεων αναλύεται ως εξής: 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης, 218,4 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. από τα τέλη κυκλοφορίας, 91 εκατ. ευρώ από φόρο επιχειρήσεων, 142 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση, 25,8 εκατ. ευρώ από μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία.

3. Οι απώλειες εισοδήματος ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι μεγάλες. Ενδεικτικά οι εργαζόμενοι χάνουν 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, ενώ οι συνταξιούχοι 687 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

4. Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω εφορίας. Πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν.

5. Κίνδυνος για κατάργηση 15 φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μειωμένα τεκμήρια για συνταξιούχους άνω των 65 ετών κ.ά.).

6. Αλλαγές στις συντάξεις. Επανυπολογισμός 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών, νέα περικοπή ΕΚΑΣ κ.ά.

7. Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα έως 36,3% το 2017.

8. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

9. Κατάργηση των επιδομάτων στο όνομα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος.

10. Μείωση μισθών λόγω αύξησης ασφαλιστικών εισφορών.

11. «Χαράτσι» ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες.

12. Σύνδεση αφορολογήτου με τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

13. Αλλαγές, τέλος, αναμένεται να επέλθουν μετά την επικαιροποίηση του μνημονίου υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Βεβαίως για το 2017 προβλέπονται ήδη κάποιες νέες ρυθμίσεις όπως μεταξύ άλλων η επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν ως γνωστόν πιέσεις για νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΣΕΕ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ, 13 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!