Αυθαίρετα: Νοέμβριο το ν/σ στη Βουλή -Αναπροσαρμογές σε μισθώσεις, άδειες, κληρονομιές

Τον Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος θα φέρει μεγάλες αναπροσαρμογές στο ισχύον καθεστώς.  Μισθώσεις, κληρονομιές, στατικές μελέτες και οικοδομικές άδειες, φιλτράρονται εκ νέου, ενώ οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση.

Από νέο κόσκινο περνά το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα μετά τις πάνω από 2000 παρατηρήσεις και επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Στο νέο φιλτράρισμα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις για τις μισθώσεις, τις κληρονομιές, τη στατική μελέτη και τις οικοδομικές άδειες.

Στις μισθώσεις η βεβαίωση του μηχανικού εξετάζεται να ισχύει από 2 έως 5 χρόνια, ενώ στις κληρονομιές να είναι απαραίτητη μόνον οταν υπάρχει κτίσμα και οχι στα αδόμητα οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Η στατική μελέτη θα είναι υποχρεωτική μόνο σε προσθήκες ορόφων ή σε εξ ολοκλήρου αυθαίρετες οικοδομές.

Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται ηλεκτρονικά σε 15 ημέρες μετά την επίσης ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου. Τέλος δηλαδή οι επισκέψεις στις Πολεοδομίες.

Οι διατάξεις του παλαιού νόμου έχουν παραταθεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφισθεί το Νοέμβριο, αλλά την εφαρμογή χρειάζεται η αναπροσαρμογή των συστημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οι ευνοικότερες ρυθμίσεις, δηλαδή οι 80 δόσεις, το μισό παράβολο και οι μειώσεις των προστίμων από 40 έως 70% θα ισχύσουν και για όσους βρίσκονται τώρα σε ρύθμιση και μεταφέρουν το φάκελό τους στο νέο νόμο.

Ανοιχτό είναι αν θα έχουν την επιπλέον έκπτωση του 10 ή 20% που προβλέπεται για τις δηλώσεις του πρώτου χρόνου και όσοι βρίσκονται ήδη σε τακτοποίηση και μεταφέρουν το φάκελό τους στο νέο νόμο.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΑΔΕΙΕΣ, ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ, ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!