Ζουγανέλης κατά Δημητρά: Είναι επαγγελματίας δικαιωματιστής – ανθρωπιστής

Για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς αναφοράς εγκαλεί ο γνωστός καλλιτέχνης Γιαννης Ζουγανέλης τον εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι Παν. Δημητρά, με μήνυση που κατάθεσε εις βάρος του στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δια του δικηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου.

Η μήνυση του γνωστού ηθοποιού κατατέθηκε με αφορμή τα όσα ο κ. Δημητράς δημοσιοποίησε για τον κ. Ζουγανέλη τόσο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όσο και σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα που διατηρεί.

Είχε προηγηθεί αναφορά του κ. Δημητρά στην εισαγγελία σε βάρος του γνωστού ηθοποιού, με αφορμή δηλώσεις του για τους μετανάστες τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» όσο και στο «Πρώτο Θέμα».

Όπως εξηγήσει στη μήνυσή του, ο γνωστός ηθοποιός και μουσικός, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε δημοσιογράφο της τηλεοπτικής εκπομπής «ΤΙ ΛΕΕΙ» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

Κατά τη συνέντευξη αυτή, όπως σημειώνει ο κ. Ζουγανέλης ρωτήθηκε για το μεταναστευτικό και απάντησε τα εξής: «Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση! Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό»!

Αυτή η δήλωση – σύμφωνα με τον γνωστό καλλιτέχνη κινητοποίησε – «τον επαγγελματία (όπως εκ των υστέρων διαπίστωσα) δικαιωματιστή – ανθρωπιστή και εγκαλούμενο Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος έσπευσε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για τα ανωτέρω λεγόμενά μου»

Κατά τον κ. Ζουγανέλη, σκοπός του κ. Δημητρά ήταν να τον συκοφαντήσει με αοριστολογίες, έωλες και ανυπόστατες κατηγορίες περί ρατσισμού. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, δεν περίμενε καν την εισαγγελική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, την εξέλιξη και ωρίμανση της δικογραφίας, αλλά έσπευσε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα που διατηρεί με ηλεκτρονική διεύθυνση: https://racistcrimeswatch.wordpress.com/ την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει εναντίον του.

Επιπλέον, στη μήνυση του κ. Ζουγανέλης αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Δημητρά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με αφορμή δηλώσεις που ίδιος είχε κάνει στο «Πρώτο Θέμα». Όπως σημειώνει ο κ. Ζουγανέλης ο εγκαλούμενος έγραψε για τον ίδιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook : «Επέλεξε ένα βαθιά «αντιρατσιστικό» σταθμό για να εκθειάσει «το ελληνικό βίωμα… την ξεχωριστότητα μας» και να αποκαλέσει απλή έκφραση γνώμης μια ρατσιστική δήλωση (κάποτε θα μάθει πως όπως λέει το διεθνές δίκαιο ο ρατσισμός δεν είναι γνώμη είναι έγκλημα) και τελικά να μας αποκαλέσει «κεμπελιστές [sic – ξέρει άραγε τι σημαίνει γκεμπελισμός;], φασιστοειδή».

Στη μήνυσή του ο κ. Ζουγανέλης επισημαίνει πως ο κ. Δημητράς αναδημοσίευσε την ανάρτηση του αυτή στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να πληροφορηθούν ακόμη και όσοι δεν είχαν, ήδη, πληροφορηθεί ότι είμαι «ρατσιστής».

«Μετά το περιστατικό, με την βεβαία πεποίθηση, ότι κανένα έγκλημα δεν είχα διαπράξει, αναρωτήθηκα γιατί μου επιτέθηκαν με τόσο μίσος και ρατσιστικό μένος, άνθρωποι και ΜΚΟ, οι οποίοι δεν γνώριζα. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν ήταν τελικά πολλοί. Ήταν ο εγκαλούμενος, και δεν αρκέστηκε απλά στην κατάθεση μιας μηνυτήριας αναφοράς, για ένα έγκλημα που θεωρούσε ότι έχει διαπραχθεί, αλλά στην δυσφημιστική για το πρόσωπό μου δημοσιοποίηση του γεγονότος της κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς« επισημαίνει ο κ. Ζουγανέλης και προσθέτει:

«Αποτέλεσμα ήταν η δημόσια διαπόμπευση μου, ο εξευτελισμός μου και η υποκίνηση πράξεων μίσους απέναντι μου. Όπου και εάν βρισκόμουν, με ρωτούσαν αν έχω προβλήματα με τον νόμο, όλοι είχαν διαβάσει τα «κείμενα περί ρατσισμού», όλοι με ρωτούσαν τι ακριβώς διημείφθη, ενώ αποκορύφωμα ήταν, ότι για λίγες μέρες, η διεθνής εταιρεία Google, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο Youtube, απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, στο επαγγελματικό μου κανάλι, στον συγκεκριμένο ιστότοπο, με ταυτόχρονη απαγόρευση οποιουδήποτε βίντεο είχα αναρτήσει, με αποτελέσματα που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!