ζάκυνθος-ολονύχτια-η-μάχη-με-τις-φλόγε-678895
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.09.2019 | 22:59

Ζάκυνθος: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες -Τα ενεργά μέτωπα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί σε δασική, δύσβατη περιοχή στο χωριό Αγαλάς Ζακύνθου.

Γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε προς το χωριό Κερί, το οποίο έχει εκκενωθεί (αν και ορισμένοι κάτοικοι, μεγαλύτερης ηλικίας, αντιστάθηκαν αρχικά), ενώ η πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού Αγαλάς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν  κι αυτοί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία και η νύχτα προβλέπεται αρκετά δύσκολη για τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Στην περιοχή έφτασε το απόγευμα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει επί τόπου τις απαιτούμενες επιχειρήσεις.  Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπιζαν νωρίτερα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Κάηκε και δεύτερο σπίτι στο Κερι

Στις φλόγες παραδόθηκε και δεύτερο σπίτι στο Κερί, λίγο πριν τη δύση του Ηλίου. Νωρίτερα, σύμφωνα με το ErmisNews, παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχείο στο Κερί, όταν με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεσή συνολικά επιχειρούν 111 πυροσβέστες, 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της Περιφέρειας και του ΟΤΑ. Πριν λίγο, έφτασαν στην περιοχή με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ζάκυνθο λόγω πυρκαγιάς

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη Ζάκυνθο λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

– Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.

– Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.

– Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.

Νωρίτερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεθύνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί.