υπόθεση-novartis-το-πόρισμα-παπασπύρου-μελετ-373588
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.02.2019 | 13:02

Υπόθεση Novartis: Το πόρισμα Παπασπύρου μελετούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς

«Φύλο και φτερό» κάνουν οι Εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της «Novartis» το πόρισμα των περίπου 3.000 σελίδων που έχει συνταχθεί από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, υπό την εποπτεία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, σχετικά με την φαρμακοβιομηχανία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του πορίσματος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελικές αρχές θα καλέσουν για ανωμοτί εξηγήσεις, κάποια από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί αρχικά στην υπόθεση, κυρίως μέσα από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Αντίθετα, για πολλά από αυτά τα πρόσωπα, η υπόθεση φέρεται να οδεύει προς αρχειοθέτηση. Και αυτό, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προέκυψαν σε βάρος τους στοιχεία ικανά να τους οδηγήσουν στον προθάλαμο του εισαγγελικού γραφείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων καλύπτει μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά την λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων την περίοδο από το 2006 έως το 2014.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πολυσέλιδο πόρισμα επικεντρώνεται μόνο σε πέντε φάρμακα της Novartis και στην τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα – με κόστος άνω των 1000 ευρώ – τα οποία απευθύνονται σε καρκινοπαθείς ή σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Το πόρισμα εμπεριέχει στοιχεία από τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ και αναμένεται, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, να βοηθήσει τους εισαγγελείς να προσδιορίσει και τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.