υπόθεση-μάριος-παπαγεωργίου-το-χρο-459878
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.07.2019 | 19:13

Υπόθεση «Μάριος Παπαγεωργίου»: Το χρονικό του εγκλήματος

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012. Ο 26χρονος Μάριος Παπαγεωργίου, μοναχοπάιδι, φεύγει από το Διακοπτό Αχαϊας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές, με το αυτοκίνητό του για το Αίγιο.

Παιδί εύπορης οικογένειας καθώς η μητέρα του, Βαρβάρα Θεοχαράκη, ήταν διακεκριμένη οδοντίατρος.

Παρασκευή 10 Αυγούστου. Άγνωστος τηλεφωνεί στη Βαρβάρα Θεοχαακη και της λέει πως έχουν απαγάγει το γιο της. Της ζητά λύτρα 620.000 ευρώ, για να τον αφήσουν ελεύθερο, χωρίς να του κάνουν κακό.

«Επειδή εδώ και δύο χρόνια δίνουμε στο γιο σου καθαρό πράμα και δεν μας πληρώνει μας χρωστάει 620.000 ευρώ. Αν θες να τον ξαναδείς, δώσε μας τα λεφτά», είπε ανδρική φωνή στη μητέρα του απαχθέντα. Ωστόσο εκείνη δεν τους πίστεψε καθώς, όπως είπε ο γιος της ούτε έπινε, ούτε κάπνιζε.

«Τους είπα ότι θα πάω στην αστυνομία και τους έκλεισα το τηλέφωνο» περιέγραψε η μητέρα σε συνέντευξή της, η οποία στράφηκε στη συνέχεια για βοήθεια σε οικογενειακό φίλο, ο οποίος της είπε καθησυχαστικά ότι «ο Μάριος θα ήταν σε καμιά παραλία με κανένα… γκομενάκι». Της συνέστησε επίσης να μην πάει στην αστυνομία επειδή οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι.

Η εμπλοκή της αστυνομίας

Παρόλα αυτά εκείνη πήγε μυστικά. Η εξαφάνιση του Μάριου δηλώθηκε στην αστυνομία στις 17 Αυγούστου και όλο αυτό το διάστημα οι απαγωγείς διαβεβαίωναν τη μητέρα πως ο γιος της ζούσε και πως θα τον απελευθέρωναν μόνο εφόσον τους κατέβαλε τα χρήματα που είχαν ζητήσει ως λύτρα.

«Σας παρακαλώ θέλω να μιλήσω με το παιδί μου…

– Αν δώσεις τα λεφτά, θα το έχεις το παιδί σου αύριο στην αγκαλιά σου. Σου μιλάω έντιμα. Εντάξει; αύριο το πρωί θα είναι σπίτι. Στις δέκα η ώρα το πολύ…

– Ακούστε, κύριε, είμαι μάνα, θερμή παράκληση, σας παρακαλώ πολύ! Εγώ νομίζω ότι το έχετε σκοτώσει το παιδί μου…

– Όχι, όχι. Σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι σκοτωμένο το παιδί…

– Τα λεφτά μου θα τα κάψω, δεν τα θέλω, τα καίω. Πού ξέρω εγώ αν δεν είστε δολοφόνοι και μου έχετε σκοτώσει το παιδί μου;

– Όχι! Στο ορκιζόμαστε αυτό…

Οι απαγωγείς επέμεναν ότι ο Μάριος είναι ζωντανός, η μητέρα του όμως δεν τους πίστευε πια. Υποκύπτει στον εκβιασμό και τους δίνει 350 χιλ. ευρώ, έπειτα από ένα ατελείωτο αλισβερίσι τηλεφωνημάτων. Ενώ προσπαθούσε να μαζέψει τα υπόλοιπα χρήματα, οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, παρατήρησαν ότι τρία άτομα και ένα μαύρο βαν βρίσκονταν μόνιμα έξω από το σπίτι.

Ετοίμαζαν να απαγάγουν και την ίδια.  Η αστυνομία επενέβη και συλλαμβάνει επτά από τους δράστες.

Ο Μάριος ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιστρέψει σπίτι. Τα αρχεία από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες αποκαλύπτουν ότι ο τελευταίος που μίλησε με τον νεαρό ήταν ο 72χρονος φίλος της οικογένειας. Ο ίδιος που μέρες νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την Βαρβάρα Θεοχαράκη να ενημερώσει την αστυνομία.

Ο επί χρόνια «οικογενειακός φίλος» Π.Μ. συλλαμβάνεται και καταδικάζεται πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε 23 χρόνια για σύσταση συμμορίας, διάπραξη κακουργήματος, αρπαγή κατά συναυτουργία και απόπειρα εκβίασης.

Μαζί του συλλαμβάνεται και η σύζυγός του Β.Σ.

Για την υπόθεση του Μάριου έχουν λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη πολλά άτομα.

Ο εγκέφαλος και οικογενειακός φίλος, Π.Μ., όπως αποδεικνύεται έστησε την απαγωγή του Μάριου και στη συνέχεια προσποιείτο τον δήθεν διαπραγματευτή. Συνεννοούνταν τάχα με τους απαγωγείς, απαιτώντας από την μάνα του νεαρού να μην απευθυνθεί στις Αρχές.

Αρχικά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ωστόσο τα στοιχεία έδειχναν την ενοχή του.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2012, ενώ λίγους μήνες αργότερα, με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων και τη συνδρομή της εκπομπής «Φως στο τούνελ» αποκαλύφθηκε το μακάβριο μυστικό που κρυβόταν για πολύ καιρό στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του 26χρονου.

Μια μεγάλη κηλίδα αίματος που, όπως διαπιστώθηκε από τα ειδικά εργαστήρια, ανήκε στον Μάριο. Την ίδια στιγμή, ο γενετιστής Γιώργος Φιτσιάλος, ανακαλύπτει 3 ακόμα «ορφανά» DNA στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του Μάριου.

Ένα σκούρο γκρι Audi Α4, με αριθμό κυκλοφορίας ΙΜΕ 5203, που εντωμεταξύ είχε βρεθεί στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Αφροδίτης, στο Παλαιό Φάληρο, την επόμενη ημέρα, μετά από τηλεφώνημα συγγενικού προσώπου του εγκέφαλου του εγκλήματος, που μέχρι τότε εμφανιζόταν σαν στενός φίλος της οικογένειας.

Με αυτό μετέφεραν οι απαγωγείς το πτώμα του 26χρονου.

Χρόνια τώρα, η μητέρα του Μάριου βρίσκεται σε έναν αδυσώπητο και διαρκή αγώνα να ανακαλύψει το πτώμα του γιου της.

Κάποια άτομα πιθανότατα ανέλαβαν να μεταφέρουν το πτώμα του Μάριου από τη Νέα Πέραμο όπου πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε, σε άλλον τόπο για να το θάψουν.

Κάπου στα «Καμένα», σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αποκωδικοποιημένες συνομιλίες του εγκεφάλου με τους συνεργούς του. Έξω από τη Μεγαλόπολη, εκεί που στις αρχές Αυγούστου του 2012, είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά σε μια ακτίνα γης  που περιλαμβάνει τα χωριά Λεοντάρι, Ρούτσι, Ανεμοδούρι, Γέφυρα κ. ά.

Ο «εγκέφαλος» προκλητικός όσο ποτέ, αν και αρνείται ακόμα και σήμερα πεισματικά να αποκαλύψει επιτέλους όλη την αλήθεια, με θράσος παρεμβαίνει στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ» για να διαμηνύσει μέσω του δικηγόρου του ότι «εύχεται να βρεθεί ο χώρος που είναι θαμμένος ο Μάριος».

Παράλληλα, με τη δικαστική μάχη, η οικογένεια είχε προσλάβει ειδικό ερευνητή από τον Καναδά, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση.

«Αν πάλι δεν είναι το παιδί μου εκεί, όσοι με ακούν, βοσκοί και αγρότες που ζουν στα βουνά και είδαν κάτι, ας μιλήσουν. Τους ικετεύω να μιλήσουν…» τονίζει η Βαρβάρα Θεοχαράκη σε κάθε συνέντευξή της προκειμένου να βρει επιτέλους τη σορό του γιου της.

Πολλά χρόνια μετά το πτώμα του Μάριου δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Καταπέλτης είναι η σημερινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας επί της ενοχής για τους τέσσερις εμπλεκόμενους στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου. Ομόφωνα το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους τέσσερις κατηγορουμένους, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απόρριψη αιτήματος για αναγνώριση ελαφρυντικού από την υπεράσπιση του 78χρονου βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης που φέρεται ως «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του 26χρονου νεαρού. Μάλιστα, η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε την ικανοποίηση της οικογένειας και των συγγενών του αδικοχαμένου νεαρού, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ειδικότερα, η υπεράσπιση του 78χρονου κατηγορούμενου επικαλούμενη τις διατάξεις του νέου Ποινικό Κώδικα, ζήτησε την αναγνώριση των εξής ελαφρυντικών: Του σύννομου προτέρου βίου αλλά και της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά ειςάγεται στον κώδικα. Ελαφρυντικά αιτήθηκαν από το δικαστήριο και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη των σχετικών αιτημάτων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης η εισαγγελέας είπε: «Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη».

Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο 78χρονος βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος όπως και πρωτοδίκως, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της σύστασης συμμορίας

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για σύσταση συμμορίας δύο από τους φερόμενους ως συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον τέταρτο κατηγορούμενο.