υποχρέωση-της-πολιτείας-ο-προσεισμικ-406783
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.03.2018 | 12:14

Υποχρέωση της Πολιτείας ο προσεισμικός έλεγχος & η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει τη μεγάλη υποχρέωση της Πολιτείας για τον προσεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων, αφού τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί πριν τη θέσπιση των νέων αυστηρών διατάξεων αντισεισμικής προστασίας.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων που είχε ξεκινήσει το 2004, διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων(ΟΣΚ). Η πρώτη φάση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που έγινε στα σχολικά κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959, ξεκίνησε το 2004 και ενώ είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών του μέχρι τον Απρίλιο του 2006, ολοκληρώθηκε τελικά το 2009. Στη συνέχεια, είχε προγραμματιστεί ο έλεγχος στα σχολικά κτήρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ των ετών 1959-1985. Για τη δεύτερη όμως αυτή φάση, δηλαδή για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια που λόγω παλαιότητας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε, αφού από το 2011 έως τις αρχές του 2017 οι προσεισμικοί έλεγχοι σταμάτησαν, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων(ΟΣΚ).

Από τον Μάρτιο του 2017, ξεκίνησαν και πάλι από τις υπηρεσίες της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ ΑΕ]» οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτηρίων της χώρας, οι οποίοι είχαν «παγώσει» από το 2011.

Με βάση τα παραπάνω,το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για:

1. Ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, του προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτηρίων και πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων σε όλα όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε λόγω ζημιών από σεισμούς, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω επεμβάσεων (προσθήκες αιθουσών, χωρίσματα, κάγκελα κ.λπ.).

2. Έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και θέσπιση μητρώου επισκευών και συντήρησης με ευθύνη των Δήμων για όλα τα σχολικά κτήρια.

3. Επισκευή ή και εκ νέου εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη των Δήμων και έκδοση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των προβλεπόμενων πιστοποιητικών πυρασφάλειας(ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 16/2015(ΦΕΚ 2326/Β’/29.10.2015)).