βόρεια-ελλάδα-σε-ποιες-περιοχές-χρειά-187082
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.12.2019 | 16:43

Βόρεια Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Στα λευκά ντύθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, καθώς από το πρωί άρχισε η επέλαση του χιονιά. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που οδηγούν στα δύο χιονοδρομικά κέντρα.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες χρειάζεται να τοποθετηθούν από τους οδηγούς στα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και από το 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Νάουσας– Τριών Πέντε Πηγαδιών έως το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 20ο έως το 43ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Βέροιας – Δασκίου όπως επίσης και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 160ο ώς το 98ο χιλιόμετρο. Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στα τμήματα του οδικού δικτύου της ορεινής Χαλκιδικής όπου το πρωί είχε χιονίσει.

Βροχές, χιονοπτώσεις και μονοψήφιες θερμοκρασίες

Βροχές σημειώνονται από το μεσημέρι της Τρίτης στα δυτικά της χώρας, οι οποίες έως το πρωί της Τετάρτης 4/12 επεκτάθηκαν στα κεντρικά και βόρεια.

Παράλληλα από το βράδυ της Τρίτης 3/12 χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Ιδιαίτερα στη Θράκη χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη και σε πεδινές περιοχές

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες και παγετός καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κοντά στους μηδέν βαθμούς πλησίασε η ελάχιστη θερμοκρασία και σε πολλές ακόμη περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

«Λευκή μέρα» βλέπει από το πρωί της Τετάρτης η Βόρεια Ελλάδα, με τους κατοίκους σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο να ξυπνούν και να βλέπουν τα πάντα… άσπρα από το χιόνι!

Η ψυχρή εισβολή που βρίσκεται στη χώρα μας από σήμερα φέρνει μαζί της βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, ενώ από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Εκτός από χιόνια, ο καιρός φέρνει μαζί του και κρύο, αφού οι βορειοανατολικοί άνεμοι (που στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ) ρίχνουν και τη θερμοκρασία αισθητά.

Από τα ξημερώματα, χιονίζει στο Ωραιόκαστρο και το χιόνι έχει «στρωθεί» σε στέγες, αυτοκίνητα και δρόμους. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Μέχρι αυτή την ώρα απαιτούνται αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 70ο έως το 80ο χλμ, καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας από την διασταύρωση Ολυμπιάδας μέχρι και την Βαρβάρα.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook video κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης χθες βράδυ.

Χιόνια και στο Πήλιο

Τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Πήλιο και έτσι το βουνό των Κενταύρων σήμερα το πρωί «ντύθηκε» στα λευκά.

Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται αφού και η θερμοκρασία έχει πέσει στα Χάνια στους -3 βαθμούς.

Παρά την συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφ’ όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με την θερμοκρασία στον Βόλο να βρίσκεται στους 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.

Ξύπνησαν με χιόνι στα Τρίκαλα

Με χιόνι… ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα, χωρίς ωστόσο, μέχρι τώρα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω του χιονιού.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συνδράμουν εννέα συνολικά μηχανήματα, συνιστώντας παράλληλα ο ίδιος στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.