βίντεο-ντοκουμέντο-αστυνομικοί-πέφ-798371
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.07.2020 | 10:12

Βίντεο – ντοκουμέντο: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών

Βίντεο από την επίθεση μηχανών της αστυνομίας σε μπλοκ διαδηλωτών στις οδούς Πανεπιστημίου και Ρήγα Φεραίου, φέρνει στη δημοσιότητα το ThePressProject. Το βίντεο – ντοκουμέντο επιβεβαιώνει τις σχετικές καταγγελίες μετά το τέλος τις μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νομοσχέδιο περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Βίντεο – ντοκουμέντο: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών

Παράλληλα, σωρεία καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας έρχονται στη δημοσιότητα για ακόμα μία φορά επί κυβέρνησης ΝΔ και υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η Αστυνομία προσπάθησε να πήξει στα χημικά τη διαδήλωση, χειροβομβίδα κρότου λάμψης έσκασε στο πόδι μίας κοπέλας, ενώ βίντεο εμφανίζουν αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να κυνηγούν με μηχανές διαδηλωτές.

Σε άλλο βίντεο, που ανέβασε o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, εμφανίζονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ να κυνηγούν διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί ειρηνικά και προσπαθούν να καλυφθούν, ενώ μάλιστα επιτίθενται και ακινητοποιούν έναν διαδηλωτή ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάνει κάτι.

Ακόμα, μαρτυρίες αναφέρουν και στο TPP ότι μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ έπεσαν πάνω σε μπλοκ διαδηλωτών. Μια από αυτές δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο, Νίκο Σερβετά.

Eνώ σχετικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το omniatv:

Σύμφωνα επίσης με καταγγελία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβεβαιώνεται από το TPP, μία γυναίκα χτυπήθηκε απευθείας από τα ΜΑΤ με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της και είναι τραυματισμένη με εγκαύματα. Όπως αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της:

«Περί τα 40 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εγκλωβισμένα για περισσότερη από μισή ώρα, μεταξύ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χτυπήθηκε απευθείας με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της.

Η νέα γενιά που μαζικά συγκεντρώθηκε απέναντι στο χουντικής κοπής νομοσχέδιο, αλλά και μεγαλύτερος κόσμος, οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς, αντιμετωπίστηκαν σαν πρόβατα προς σφαγή. Ο Υπουργός πριν λίγο από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως με το νομοσχέδιο θα προστατεύσει ανθρώπους και περιουσίες για να μην έχουμε τραυματίες. Σας απαντάμε ότι τους τραυματίες τους δημιουργήσατε εσείς.

Απαιτούμε την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για κάθε έναν τραυματισμό που προκλήθηκε άμεσα ή έμμεσα, εξαιτίας του ανθρωποκυνηγητού από ομάδες καταστολής ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.»

H επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά μπλοκ διαδηλωτών, με χημικά και ξύλο  λίγα λεπτά αφού ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αλλά και του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη. «Με ποιο δικαίωμα επιτεθήκατε με χημικά στην διαδήλωση;» εγκάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό να κάνει λόγο για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών, και πως «όλα τα άλλα δεν υπάρχουν.

«Δεχθήκαμε επίθεση από ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ την ώρα που υποχωρούσε η πορεία. Στρίμωξαν πολύ κόσμο στα στενά και στην Πανεπιστημίου. Από τύχη δεν συλληφθήκαμε εμείς και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

«Τέτοια βία είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό και είναι ενδεικτικό του τι θα επακολουθήσει από εδώ και πέρα. Φάνηκε ότι είναι εντελώς λυμένα τα χέρια της Αστυνομίας» κατήγγειλε ο Σωτήρης Αλεξίου.

Παράλληλα, μια φωτογραφία ενός νεαρού, στο προαύλιο της Βουλής, που φαίνεται να είναι αστυνομικός με πολιτικά, προκαλεί ερωτημα σχετικά με πιθανή προβοκάτσια από αστυνομικές δυνάμειας. Στη φωτογραφία αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι το άτομο φαίνεται να χρησιμοποιεί ασύρματο! «Υπάρχει φωτογραφία, δυστυχώς, ανθρώπου ο οποίος ήταν στον περίβολο της Βουλής, εξ όσων μου κατατέθηκε, ντυμένου όχι με αστυνομικά, ο οποίος με walkie talkie είχε κατευθείαν επαφή πιθανότατα και ενδεχόμενα με άτομα τα οποία έκαναν αυτές τις όποιες έκνομες ενέργειες ανάμεσα σε αυτό το μπλοκ», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την καταστολή και την προσπάθεια να πνιγεί η διαδήλωση στα χημικά, χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παρέμεινα για ώρες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επέστρεψαν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα.