βαθύ-αυλίδος-περιβαλλοντική-βόμβα-απ-763419
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.04.2020 | 15:13

Βαθύ Αυλίδος: Περιβαλλοντική βόμβα από χημική βιομηχανία καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων στο Βαθύ της Αυλίδας προκαλεί η συνεχιζόμενη λειτουργία χημικής βιομηχανίας στην περιοχή, μετά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενή με 200 τόνους της χημικής ουσίας στυρένιο, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία χρωμάτων και θεωρείται ιδιαίτερα καρκινογόνος.

Οι κάτοικοι μάλιστα, ζητούν να ανασταλεί η λειτουργία της βιομηχανίας, καταγγέλοντας παράλληλα, ότι δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και ότι λειτουργεί με καταστρατήγηση της προσωρινής άδειας που έχει λάβει από το 2015. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η λειτουργία του εργοστασίου στο  Βαθύ Αυλίδος συνιστά μία «βόμβα για την περιοχή που απειλεί άμεσα την υγεία των ανθρώπων και υποβαθμίζει το περιβάλλον» λένε οι κάτοικοι στο Βαθύ Αυλίδας και ζητούν από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό να δώσει ένα τέλος στην αγωνία τους.

Η φωτιά που ξέσπασε προ ημερών στο εργοστάσιο  κατασβέστηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η δεξαμενή περιείχε 200 τόνους της διαλυτικής ουσίας στυρένιο, μίας πολύ τοξικής ουσίας που προκαλεί ακόμη και στην έκλυση στον αέρα μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο (καρκίνο στους λεμφαδένες, λευχαιμία, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις και τερατογενέσεις).

Το στυρένιο θεωρείται επικίνδυνο, κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών, ενώ προ ετών όταν τουρκικό βυτιοφόρο είχε διαρροή μόλις 20 τόνων στυρένιου σε δρόμο της Βουλγαρίας, εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα … 200 μέτρων!

Οι κάτοικοι με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά ζητούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να παύσει η λειτουργία της βιομηχανίας χημικών. Άλλωστε, λένε, είχε δοθεί το 2015 μία προσωρινή άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, η εταιρεία είχε επικαλεσθεί τους περιβαλλοντικούς όρους της προηγούμενης ιδιοκτησίας της επιχείρησης (που ίσχυαν το… 2008 ! και ενώ είχε διακόψει στο ενδιάμεσο και για αρκετά χρόνια τη λειτουργία τη η βιομηχανία).

Το ΣτΕ μετά από προσφυγή κατοίκων και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν επέτρεψε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης με επιπλέον δεξαμενές. Παρ’ όλα αυτά, λένε οι κάτοικοι, η βιομηχανία και επεκτάθηκε και λειτούργησε.

Η προσωρινή άδεια λειτουργίας δόθηκε – μετά από χρόνια διακοπής λειτουργίας της βιομηχανίας-κυρίως για λόγους ανθρωπιστικούς για να μη χαθούν θέσεις εργασίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης είχε ειπωθεί τότε και δόθηκε κατ’ εξαίρεση η άδεια.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, η περιοχή του Μεγάλου Βαθέος-Αυλίδας είναι από τις πλέον βεβαρημένες οικολογικά περιοχές της χώρας, λόγω των μεγάλων βιομηχανιών που έχουν εγκατασταθεί σε αυτή εκμεταλλευόμενες το λιμάνι.Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή της Αυλίδας η οποία έχει αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή θεάτρου, οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη και αμελή ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και για την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει απασχολήσει  τη Δικαιοσύνη τόσο για παραβιάσεις διατάξεων σχετικά με την αδειοδότηση και επέκταση των βιομηχανικών επιχειρήσεων όσο και με ζητήματα υψηλότατων προστίμων και ποινικών διώξεων των εκπροσώπων της λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Το ΣτΕ, το 1999, είχε κάνει δεκτή αίτηση ακύρωσης του δήμου Βαθέος Αυλίδας και του Οικολογικού Συλλόγου «Περιβαλλοντική Δράση» κατά της άδειας επέκτασης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης την οποία είχε χορηγήσει ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρά την κρίση του ΣτΕ ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της εν λόγω βιομηχανίας θα επέφερε ανεπανόρθωτη βλάβη (οικολογική καταστροφή) του εξαιρετικά βεβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής, στη συνέχεια η επιχείρηση έλαβε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας άδεια εγκατάστασης τριών επιπρόσθετων δεξαμενών.

Και η άδεια αυτή ακυρώθηκε με την απόφαση 3754/2000 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο για μια ακόμη φορά έκρινε ότι «η σκοπούμενη επέκταση δεν αποτελούσε βιώσιμη ανάπτυξη» και επομένως η νέα αυτή χορηγηθείσα άδεια είχε εκδοθεί κατά παράβαση της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου.

Σήμερα η βιομηχανία στο Βαθύ Αυλίδας είναι ελληνοτουρκικών συμφερόντων.