total-δεν-λαμβάνει-υπόψη-την-τουρκία-και-πρ-625356
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.05.2019 | 12:33

Total: Δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία και προχωράει σε πέντε γεωτρήσεις

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος

ΥΠΕΞ Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ. Όπως είπε, στην Άτυπη Σύνοδο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου αντίδρασης.

Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Βγαίνουν εντάλματα σύλληψης

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης». Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη μέλη. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώσεις από TOTAL

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν, ότι η TOTAL παρά τις τουρκικές προκλήσεις θα ανακοινώσει έρευνες και πέντε γεωτρήσεις το 2019 και 2020 στα τέσσερα θαλάσσια τεμάχια για τα οποία έχει αδειοδοτηθεί μαζί με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ>