Λέκκας για νέο σεισμό Εύβοιας: «Παρατηρούμε έντονη δραστηριότητα προς την Αττική» (φωτο) - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
30
Ιανουάριος
Back

Λέκκας για νέο σεισμό Εύβοιας: «Παρατηρούμε έντονη δραστηριότητα προς την Αττική» (φωτο)

Νέος σεισμός αισθητός στην Αττική, με μεγαλύτερη ένταση, από το ρήγμα της Εύβοιας.

To Ευρωμεσογειακό εδωσε μέτρηση 5, 2 ΡΙΧΤΕΡ και το Γεωδυναμικό 4,9 ΡΙΧΤΕΡ.

Η ένταση και η διάρκεια ήταν μεγαλύτερη.

Επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις των σεισμολόγων, ότι πιθανόν δεν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που συνέβη το πρωί.

Στην περιοχή όλη την ημέρα, υπήρχαν δονήσεις και μετασεισμοί.

Το φαινόμενο παρακολουθείται.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

 «Έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική»

Φυσιολογική εξέλιξη στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ο οποίος σύστησε ψυχραιμία!

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, καταθέτοντας την επιστημονική του εκτίμηση για τον νέο σεισμό στην Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», δικαιολογώντας την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ανάστατοι οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια

«Έχουν βγει στον δρόμο οι κάτοικοι γιατί ανησυχούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Τρανός λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του σεισμού.

Τι είχαν πει νωρίτερα οι σεισμολόγοι:

-«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το τι ακολουθεί», σημείωσε το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό», πρόσθεσε νωρίτερα ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Λέκκας.

-«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση», εξήγησε με τη σειρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

-Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία…».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!