tο-πρώτο-αποτεφρωτήριο-στην-ελλάδα-κόσ-688760
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.10.2019 | 08:06

Tο πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα -Κόστος & διαδικασία

Το παράδειγμα του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην περιοχή της Ριτσώνα Ευβοίας. Το πρώτο ελληνικό – ιδιωτικό – αποτεφρωτήριο στεγάζεται σε έναν ιδιαιτέρως υψηλής αισθητικής χώρο, μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του να έρχεται 13 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Οι δήμοι που κατά καιρούς είχαν εκφράσει τη βούληση να κατασκευάσουν κρεματόριο στην επικράτειά τους «κόλλησαν» σε γραφειοκρατικά γρανάζια ή υπαναχώρησαν μπροστά στον κίνδυνο της ρήξης με την Εκκλησία, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης Αντώνης Αλακιώτης, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο Οκτώβριος του 2019 θα αποτελεί στο εξής ορόσημο στην ιστορία των ταφικών πρακτικών της χώρας».

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ΑΕ έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες για την περάτωση του κτιρίου αλλά και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, αποτελείται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αποτέφρωσης θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ, τιμή κατά τι υψηλότερη από αυτή των κρεματορίων της Σόφιας (570 ευρώ).

«Μέχρι σήμερα περίπου 1.000 συμπατριώτες μας ταξίδευαν ετησίως στη Βουλγαρία προκειμένου να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία οικείων τους που ήθελαν να αποτεφρωθούν. Το συνολικό κόστος της διαδικασίας, ωστόσο, άγγιζε τα 2.500 με 3.000 ευρώ, καθώς σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα μεταφοράς, μετακίνησης, διαμονής και άλλα. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, θα δούμε ότι κάθε χρόνο περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ πήγαιναν στα ταμεία της γείτονος» συνεχίζει ο Αλακιώτης.