το-περιοδικό-δρόμου-σχεδία-αναστέλ-322949
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.03.2020 | 13:49

Το περιοδικό δρόμου “Σχεδία” αναστέλλει τη λειτουργία του λόγω κορωνοϊού

Η «σχεδία» έχει αναστείλει, προσωρινά, την κυκλοφορία της και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε στο νέο της κοινωνικό πρόγραμμα μικρών συνδρομών, θωρακίζοντας τους πωλητές και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του ελληνικού περιοδικού δρόμου, σε αυτή τη δύσκολη, για όλους, συγκυρία.

Πώς “αυτοαπομονώνεται” και προφυλάσσεται από τον κορωνοϊό ένας άστεγος;» είναι το ερώτημα που έθεσε το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue», στις αρχές Μαρτίου. Πώς προφυλάσσεται, αλήθεια, ο άνθρωπος που βιώνει την ακραία φτώχεια ο οποίος, μάλιστα, καθόλου συμπτωματικά, ανήκει και στις ομάδες υψηλού κινδύνου; Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2018-2019 28.000 άνθρωποι που βιώνουν την αστεγία εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ζήτημα της ευαλωτότητας των αστέγων της αμερικανικής ηπείρου σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα έθεσαν και οι «New York Times», σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Καταστροφικός ο κίνδυνος για τους αστέγους της Αμερικής από τον κορωνοϊό» («Coronavirus Outbreak Has America’s Homeless at Risk of “Disaster”», Δευτέρα 10 Μαρτίου 2020).

«Ιατρικοί ερευνητές δηλώνουν ότι οι 550.000 άστεγοι της αμερικανικής γης είναι δύο φορές πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Είναι πιο εκτεθειμένοι, καθώς ζουν κάτω από πιεστικές συνθήκες στους ξενώνες, μοιράζονται μαχαιροπίρουνα και άλλα αντικείμενα, ενώ, την ίδια στιγμή, στους δρόμους όπου διαβιούν δεν έχουν τη δυνατότητα να πλένουν καλά τα χέρια τους», σημειώνει ο αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας Τόμας Φούλερ.

Το μήνα Μάρτιο παρατηρήθηκε δραματική μείωση στις πωλήσεις της «σχεδίας» στην Ελλάδα. Σε ένα μήνα, ο οποίος, παραδοσιακά, είναι από τους πιο «δυνατούς» (Μάρτιος του 2016 ήταν όταν η «σχεδία» για πρώτη φορά άγγιξε τις 30.000 πωλήσεις), η αναπάντεχη (αλλά δικαιολογημένη) πτώση έχει προκαλέσει μια ανησυχία στις τάξεις του περιοδικού και του οργανισμού ολόκληρου. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος στην πόλη, πόσο μάλλον να πλησιάσει τον διπλανό του, να κάνει μια συναλλαγή. Ζούμε μέρες φόβου.
Για να αντιμετωπιστεί, εν μέρει, έστω, η κρίση, η «σχεδία» ξεκινάει μια καμπάνια για την εγγραφή νέων συνδρομητών, προσφέροντας τη δυνατότητα τετράμηνης (έναντι 16€ – περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη) ή δίμηνης συνδρομής (έναντι 8€), ενώ παρέχεται η ευκαιρία και για την ταχυδρομική αποστολή του τεύχους Μαρτίου (έναντι 4€) για τους αναγνώστες που το έχασαν ακριβώς επειδή έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην πόλη.
Για συνδρομή, πατήστε ΕΔΩ
Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με την πώληση στο δρόμο, από κάθε συνδρομή, για κάθε 16€, για παράδειγμα, το 50% (8€) θα αποτελεί έσοδο για τους πωλητές του περιοδικού.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνδρομής.
Συνδρομητής μπορεί να γίνει κάποιος είτε μέσω της ιστοσελίδας μας www.shediahome.gr είτε επικοινωνώντας τηλεφωνικώς με τα γραφεία μας (213 0231220) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected].
*Στο σύνδεσμο https://www.shedia.gr/news/2020/mar/16/h-sxedia-kai-o-korwnoios/  υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα.