την-απασχόληση-προσφύγων-ως-εργάτες-γ-567882
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.05.2019 | 23:37

Την απασχόληση προσφύγων ως εργάτες γης συζήτησε ο Α.Τόλκας

Τρόπους ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία, μέσω απασχόλησής τους ως εργατών γης, διερευνήθηκαν κατά τις συναντήσεις εργασίας του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, στην Ημαθία, με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπηρεσιακών παραγόντων και μελών αγροτικών συνεταιρισμών.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε τις δομές της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας και συζήτησε για την ένταξη των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στις δομές της Ημαθίας και την απασχόληση τους στην αγροτική παραγωγή.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που συζητούμε εδώ και καιρό, τις δυνατότητες ενσωμάτωσης του προσφυγικού πληθυσμού στην τοπική κοινωνία και κυρίως την εργασία τους γύρω από την αγροτική οικονομία, σε δραστηριότητες δηλαδή που χρειάζονται εργάτες γης. Άλλωστε, ο αγροτικός κόσμος στην Κεντρική Μακεδονία απασχολεί χιλιάδες κόσμου από διάφορες χώρες, άρα λοιπόν εμείς σχεδιάζουμε πολιτικές που να μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει και δεν καλύπτεται από τα ελληνικά χέρια» ανέφερε ο κ. Τόλκας προσθέτοντας ότι, τόσο οι συνεταιρισμοί, όσο και οι αγρότες, «δείχνουν μια καλή θέληση να απασχολήσουν κόσμο από τις προσφυγικές δομές».

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του μεταποιητικού κλάδου του νομού Ημαθίας, καθώς και όλων των αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας και τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένα και πρακτικά ζητήματα για την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες.

Το βράδυ ο κ. Τόλκας παρακολούθησε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Νέο Μουσείο Αιγών η εφορεία αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων. Στο πλαίσιο προγράμματος δράσης της με τον τίτλο «Συνυπάρξεις», φιλοξενήθηκε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Αφγανός πρόσφυγας Σαμίρ Σαλάμι σε μία συναυλία για τον πόνο του ξεριζωμού, την περιπλάνηση, την φιλοξενία και την συνύπαρξη. Στην συναυλία υμμετείχαν οι αδελφές Σουζάννα και Ελένη Βουγιουκλή, και ο κιθαρίστας Αντώνης Μυτακίδης Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής.

Σύμφωνα μάλιστα με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, «αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πολίτες της οικουμένης που έφτιαξε ο Μέγας Αλέξανδρος».

«Το θεωρούμε ως μια ελάχιστη προσφορά να μιλήσουμε και να μοιράσουμε την κοινή μνήμη που έχουμε μ΄ αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η κ. Κοτταρίδη.