θεσσαλονίκη-σε-καραντίνα-τα-πυροτεχ-70220
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2021 | 10:41

Θεσσαλονίκη: Σε… καραντίνα τα πυροτεχνήματα λόγω αλλαγής ώρας της Ανάστασης

Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις βεγγαλικών έφερε η αλλαγή της ώρας στην Ανάσταση, με τους καταστηματάρχες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη να υπογραμμίζουν στο ThessToday.gr ότι βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο».

Σε εποχές προ κορωνοϊού οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γιόρταζαν με υπερθέαμα πυροτεχνημάτων την Ανάσταση, ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης. Φέτος, όμως, η αλλαγή της ώρας της Ανάστασης από τις 12 τα μεσάνυχτα στις 9 το βράδυ οδήγησε στο «πάγωμα» των πωλήσεων, ενώ καταλυτικό ρόλο κατείχε και η απαγόρευση περιφερειακών μετακινήσεων.

Τα παραπάνω εξηγούν στο ThessToday.gr ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με είδη βεγγαλικών στη Θεσσαλονίκη. «Όταν αλλάζει η ώρα στην Ανάσταση και από τις 12 πηγαίνει 9, ο άλλος θα δυσκολευτεί να ξοδέψει τα χρήματα που -πλέον- δεν έχει, διότι σκοπός είναι να προσφέρει υπερθέαμα τη νύχτα και να γιορτάσει την Ανάσταση. Το φετινό Πάσχα στις 9 το βράδυ θα είναι σχεδόν ακόμη μέρα», δήλωσε στο ThessToday.gr ο Δημήτρης Σταυρακίδης, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων του κλάδου.

«Πουλάω περισσότερα μπαλόνια παρά βεγγαλικά»

Η Ανάσταση του 2020 δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη αφού οι εκκλησίες ήταν άδειες από κόσμο, οι ιερείς έψαλαν από μεγάφωνα στις πόλεις και τις γειτονιές και ο κόσμος ευχόταν φωναχτά στους γείτονες «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά» από τα μπαλκόνια. Τα φετινά μέτρα ωστόσο, μπορεί να επιτρέπουν την είσοδο πιστών στους ναούς, όμως το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» έσβησε γρήγορα. Η απαγόρευση της μετακίνησης από Νομό σε Νομό είχε ως απόρροια την πτώση των πωλήσεων στα καταστήματα βεγγαλικών, καθώς κάθε Πάσχα στα χωριά στήνεται υπερθέαμα με σόου πυροτεχνημάτων.

Ιδιοκτήτρια σε κατάστημα με είδη βεγγαλικών στην Τσιμισκή εξηγεί στο ThessToday.gr ότι η αλλαγή της ώρας της Ανάστασης μείωσε τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχει πουλήσει περισσότερα μπαλόνια και «σκορδάκια», παρά βεγγαλικά. «Είναι πολύ τραγικά τα πράγματα και όλοι παίρνουν ό,τι φθηνότερο υπάρχει, πχ σκορδάκια με 1 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, η οποία ευελπιστεί στη βελτίωση της καταναλωτικής κίνησης σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

«Πτώση 20% σε σχέση με άλλες χρονιές»

Η επέλαση της πανδημίας οδήγησε σε οικονομικό τέλμα τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων βεγγαλικών. Η μείωση που κατέγραψε το κατάστημα του Γιώργου Καμπιώτη, έφτασε έως και το 20%, εξηγώντας παράλληλα ότι οι Θεσσαλονικείς «τιμούν» περισσότερο την Πρωτοχρονιά, παρά το Πάσχα. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά την Πρωτοχρονιά σε σχέση με το Πάσχα. Οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουν περισσότερο τη χριστουγεννιάτικη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιώτης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία μείωση 20% σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Όμως όπως το 2020 έτσι και φέτος λόγω κορωνοϊού, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους».

Η επιχείρηση του Γιώργου Καμπιώτη στηρίζεται πλέον στις βαπτίσεις και στους γάμους του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το ThessToday.gr, ένα 80% των γάμων αναβλήθηκε για το 2022, με τους ιδιοκτήτες κέντρων δεξιώσεων να βρίσκονται στο… άγνωστο, λίγες ήμερες πριν από τη high season των τελετών.

πηγή: thesstoday.gr