θεσσαλία-διαμαρτυρία-για-την-καύση-σκ-672466
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.08.2019 | 12:03

Θεσσαλία: Διαμαρτυρία για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ στον Βόλο, πραγματοποίησαν τα Εργατικά Σωματεία του Βόλου έχοντας την συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και εργαζομένων της Λάρισας.

Η κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, την ώρα που γινόταν η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στο αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό που έγραφε «όχι στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, όχι στο εργοστάσιο SRF/RDF στο Βόλο».

Η ανακοίνωση των σωματείων

Παράλληλα με την παράσταση πραγματοποιήθηκε εξόρμηση με ανακοίνωση των σωματείων στην οποία ανέφεραν:

«Την Τετάρτη 28/8 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου συζητήθηκε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς προς τους μαζικούς φορείς, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας προσπάθησε να αποποιηθεί την συνευθύνη της στο έγκλημα στην πόλη.

Όλα όσα εκστόμισαν ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης («δεν είμαστε κυβέρνηση του βουνού», «φταίνε τα σωματεία για την καύση» κτλ.), δεν ήταν τίποτε άλλο από μια φτηνή προσπάθεια να αποποιηθούν τις σοβαρές ευθύνες τους. Όμως, δεν μπόρεσαν να κρυφτούν πίσω από το παραμύθι ότι είναι αναρμόδιοι και να συνεχίσουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό προς το λαό του Βόλου. Υπάρχουν αποφάσεις της Περιφέρειας που έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της περιφερειακής αρχής! Βασική απόφαση είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔA) που έχει συνταχθεί από την Περιφέρεια το 2016, και στον οποίο αδειοδοτεί την καύση σκουπιδιών και επιπρόσθετα δίνει άδεια για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής σκουπιδιών προς καύση στη Θεσσαλία!

Η υποκρισία περίσσεψε για άλλη μια φορά με τα ανέξοδα ψηφίσματα «συμπαράστασης» που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο μήκος ήταν και η «παρέμβαση» της αντιπεριφερειάρχη στον εισαγγελέα, στον οποίο κατέθεσε τα στοιχεία των ελέγχων για να αποφασίσει η δικαιοσύνη αν είναι σύννομα ή όχι. Όταν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καύση σκουπιδιών, το οποίο έχει συνδιαμορφώσει η Περιφερειακή Αρχή, αναγνωρίζει ως νόμιμη την καρκινογόνα καύση!

Αν ήθελε πραγματικά να δώσει λύση στο θέμα, η περιφερειακή αρχή Αγοραστού, θα τροποποιούσε τον απαράδεκτο ΠΕΣΔΑ που συνέταξε και θα απαγόρευε την καύση σκουπιδιών. Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του Βόλου, θα το έκανε και ας ερχόταν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και το υπουργείο. Όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση τέτοια πρόθεση γιατί συμφωνεί πλήρως με την καρκινογόνα καύση!

Η συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο που ανέλαβε να κλείσει ο περιφερειάρχης, δεν πρέπει να δημιουργεί επανάπαυση και ψεύτικες προσδοκίες, με δεδομένη τη συνέχιση από την κυβέρνηση της Ν.Δ, της ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κινείται στο ίδιο μοτίβο, της προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες της»!

Επί της ουσίας, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, συμφωνεί πλήρως με τη νομιμότητα της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση ενέργειας. Είναι «τοποτηρητής» αυτής της «νομιμότητας», την επεκτείνει και την υλοποιεί προσθέτοντας πιο βαριές ρυθμίσεις όπως η άδεια για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF στη Θεσσαλία που πρόσθεσε όταν συνέτασσε τον ΠΕΣΔΑ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, μεταφέροντας την απαίτηση των χιλιάδων Βολιωτών που συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια της πόλης:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠET-KOK ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ:

ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΠΕΣΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF/RDF».