Τέλος τα τρόλεϊ: Ξεκινά από σήμερα το ξήλωμα του δικτύου
Από τον Πειραιά ξεκινά σήμερα η αποξήλωση των εναέριων καλωδίων των τρόλεϊ, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου προγράμματος αναβάθμισης των αστικών μεταφορών. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών, προβλέπει την αφαίρεση 143 χιλιομέτρων καλωδίων – περίπου του 70% του δικτύου – με τα δρομολόγια να αντικαθίστανται σταδιακά από ηλεκτρικά λεωφορεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι τα τρόλεϊ «υπηρέτησαν αποτελεσματικά την Αττική για πάνω από μισό αιώνα», υπογραμμίζοντας όμως ότι προτεραιότητα πλέον είναι «η επόμενη μέρα»: ένα πιο καθαρό, ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα μετακινήσεων.
Εξηγώντας την απόφαση, ο κ. Κυρανάκης αναφέρει πως το λειτουργικό κόστος των τρόλεϊ είναι υπερδιπλάσιο εκείνου ενός σύγχρονου ηλεκτρικού λεωφορείου, ενώ το παλιό εναέριο δίκτυο των 143 χλμ. όχι μόνο δεν προσφέρει πια περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά επιβαρύνει και την κυκλοφορία. «Για κάθε χιλιόμετρο με τρόλεϊ, το Δημόσιο πληρώνει περίπου 5,5 ευρώ, ενώ για το ίδιο δρομολόγιο με ηλεκτρικό λεωφορείο το κόστος πέφτει στα 2,5 ευρώ», τονίζει, περιγράφοντας τη μετάβαση ως αναγκαίο βήμα για την ανανέωση του συστήματος μεταφορών της Αθήνας.
Προτεινόμενα άρθρα






