συνήγορος-του-πολίτη-εγκαίνια-γραφεί-1154400
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.03.2023 | 15:12

Συνήγορος του Πολίτη: Εγκαίνια γραφείου στη Θεσσαλονίκη παρουσία Βορίδη

Τα εγκαίνια του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη πραγματοποιήθηκαν σήμερα (21/3) εντός του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη έχει εγκατασταθεί στο αυτόνομο περίπτερο, όπου λειτουργεί κάθε χρόνο η «Cheap Art», κατά τη διάρκεια των γενικών εκθέσεων του Σεπτεμβρίου, χάρη στην ευγενική παραχώρηση της διοίκησης της ΔΕΘ ενώ το γραφείο θα τεθεί σε λειτουργία από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου με περιορισμένο, στην αρχή, ωράριο λειτουργίας για τους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχει ευθύνη το υπουργείο να παρέχει διοικητική υποστήριξη στο έργο του Συνηγόρου. «Με τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενισχύουμε την υποδομή του προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το σημαντικό του έργο. Οι γνώμες του Συνηγόρου του Πολίτη για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά κρίσιμες και την διευκολύνουν σε μια σειρά ζητημάτων ενώ αναδεικνύουν και προβλήματα που πρέπει να θεραπευτούν. Με τη νέα υποδομή θα βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, βελτιώνοντας τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο κ. Βορίδης. Επισήμανε ακόμη ότι το γραφείο στη Θεσσαλονίκη θα στελεχωθεί το επόμενο διάστημα με μόνιμο προσωπικό ενώ προς το παρόν οι ανάγκες του θα καλύπτονται από το αντίστοιχο γραφείο της Αθήνας.

Το γραφείο θα χρειαστεί την στήριξη της Πολιτείας

Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης μίλησε στην εκδήλωση των εγκαινίων για τη σημασία της παρουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι το γραφείο θα χρειαστεί την υποστήριξη της πολιτείας για να εδραιωθεί ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο. «Ο Συνήγορος του Πολίτη κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζουμε με τον καλύτερο τρόπο, εγκαινιάζοντας το δεύτερο γραφείο στη Θεσσαλονίκη με την ελπίδα να αποτελέσει το εφαλτήριο των δράσεων για όλη τη βόρεια Ελλάδα και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών. Θα είναι η δεύτερη έδρα που θα καλύπτει όλη την Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη στελέχωση του γραφείου, σχολίασε ότι είναι ένα ζήτημα που έχει δρομολογηθεί για να επιλυθεί και να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών της βόρειας Ελλάδας όπως εξάλλου δεσμεύτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι το γραφείο θα λειτουργεί προς το παρόν από Δευτέρα έως Τετάρτη με ωράριο 10:00-14:00, στον χώρο της ΔΕΘ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αν. Επικεφαλής της Αποστολής της Νορβηγικής Πρεσβείας Christian Grotnes Halvorsen ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στα Τέμπη, δήλωσε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και είναι ο άγρυπνος φρουρός της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθεί το γραφείο καθώς είναι γνωστή η διαχρονική σχέση της ΔΕΘ με την πολιτεία.

Την παρουσία ενός εξαιρετικά σημαντικού εργαλείου για τη διαφάνεια και τη δημόσια διοίκηση που έχει η Θεσσαλονίκη τόνισε ακόμη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Πιστεύουμε πολύ σε αυτόν τον θεσμό και η παρουσία του στην πόλη δηλώνει αυτό ακριβώς», είπε κ. Ζέρβας.

Η λειτουργία του συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί, Διαφάνεια» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) και αποτελεί μία από τις ενέργειες της πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.