συναγερμός-για-ελέγχους-στην-αγορά-716776
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.03.2020 | 12:20

Συναγερμός για ελέγχους στην αγορά

Σειρά ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας έχει προγραμματίσει το υπ. Ανάπτυξης και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε ήδη μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση.

Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης σχολίασε και αυτός: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο».

Επίσης από το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προειδοποιήσει. «Η παρούσα συγκυρία λόγω της ύπαρξης κρουσμάτων του ιού COVID-19 (γνωστός και ως «κορωνοϊός») δεν θα αποτελέσει λόγο στρέβλωσης των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης των καταναλωτών» είχε αναφέρει ανακοίνωσή της, Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνοντας ότι: «ενδεχόμενη επιδίωξη αύξησης ή διατήρησης των κερδών των επιχειρήσεων ή μετακύλισης οικονομικών βαρών στον καταναλωτή μέσα από παράνομες συμπράξεις θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και βλάπτει τον καταναλωτή, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο».

Φαινόμενα αισχροκέρδειας, αν και μεμονωμένα μέχρι στιγμής, δεν εντοπίζονται μόνο στις αφορούν κυρίως υλικά υγειονομικού χαρακτήρα. Π.χ. σε ορισμένες περιπτώσεις  οι μάσκες προστασίας αναπνοής από σωματίδια- σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής, που  19 Φεβρουαρίου, πριν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, πωλούνταν προς 3 ευρώ (σ.σ. η συσκευασία των 12 τεμαχίων), άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος και στην Ελλάδα, ενώ την 1η Μαρτίου η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα σε κάποια σημεία πωλείται από 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξεως 3.900-4.300%.

Επίσης σντισηπτικό διάλυμα 236 ml πωλείται σε κάποιες περιπτώσεις σημείων πώλησης έχει εντοπιστεί να διατίθεται προς 25 ευρώ από 19 ευρώ που αποτιμούταν  στις 28 Φεβρουαρίου και 14 ευρώ πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο γίγαντας της Amazon  εντόπισε φαινόμενα αυξήσεων και για να προστατεύσει τη φήμη της αφαίρεσε από την πλατφόρμα της 530.000 και ανέστειλε περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς προμηθευτών. Επιπλέον λίγες μέρες νωρίτερα η Amazon προχώρησε στην απαγόρευση της πώλησης περισσότερων από 1 εκατ. προϊόντων που υποστήριζαν πως προστατεύουν από τον νέο κορωνοϊό ή ακόμη και ότι τον θεραπεύουν.

Σύμφωνα, επίσης,  με τη Nielsen (Nielsen Investigation: “Pandemic Pantries” Pressure Supply Chain Amid COVID-19 Fears) σε χώρες όπως η  Μαλαισία καταγράφονται μεγάλες αυξλησεις π.χ.  απολυμαντικών χειρός. Επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα οι πωλήσεις κατεψυγμένων φρούτων αυξήθηκαν κατά 7%, απολυμαντικών κατά 19%, και καθαριστικών 3% την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου. Συχνά μάλιστα τα ράφια των εκεί σούπερ μάρκετ αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού σε είδη όπως χαρτί υγείας.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης