συγκλονίζει-η-ιστορία-της-19χρονης-ανδρ-671129
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2019 | 08:00

Συγκλονίζει η ιστορία της 19χρονης Ανδριάνας που έζησε σε κλουβί Ιδρύματος

Θλίψη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη -σύντομη- ζωή της Ανδριάνας, μιας τυφλής κοπέλας που πέθανε μόλις στα 19 της χρόνια, έχοντας ζήσει μέσα σε ένα κλουβί Ιδρύματος στα Λεχαινά, μόνο και μόνο εξαιτίας της αναπηρίας της.

Το θάνατο της κοπέλας έκανε γνωστή η «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”» που έγραψε στο Facebook ότι το κορίτσι υήρξε ουσιαστικά θύμα των στρεβλώσεων της πολιτικής για τα ΑμΕΑ με αποτέλεσμα να βιώσει τον εγκλεισμό σε κλουβί επειδή ήταν τυφλή.

«Την τυφλή Ανδριάνα την συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο Παράρτημα των Λεχαινών. Το 15χρονο κορίτσι που γνωρίσαμε ζούσε μέσα σε ένα κλουβί «για την προστασία της»… από τα 7 της χρόνια.

Η Ανδριάνα ήταν από τα τελευταία άτομα που απελευθερωθήκαν από την ζωή στο κλουβί. Ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ώστε να προετοιμαστεί για την μετάβαση από το ίδρυμα σε δομή κοινοτικού τύπου. Η ατολμία του κράτους, η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, η ελληνική γραφειοκρατία, ο ανεκδιήγητος ρόλος της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας κρατούν σε κατάσταση αιχμαλωσίας και βασανισμού περισσότερα από 800 ανάπηρα άτομα σε ιδρύματα».

«Η Ανδριάνα πέθανε στις 22/8/2019 δίχως να ζήσει ούτε μια στιγμή ελεύθερη. Καλούμε την κοινωνία των ανθρώπων για να υπερασπιστούμε τις ζωές των πλέον ευάλωτων από τους ευάλωτους.

Η ιδρυματική ζωή δεν είναι ζωή και δεν αξίζει σε καμία/κανέναν. Ανδριάνα Κ. (14/8/2000 – 22/8/2019)ΣΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ» έγραψε η Κίνηση.