στο-έλεος-του-δάκου-οι-κρητικοί-ελαι-113110
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.08.2020 | 10:12

Στο «έλεος» του δάκου οι κρητικοί ελαιώνες – Ποιες οι αιτίες

Μπορεί στον νομό Ηρακλείου τα ελαιόδεντρα που δηλώνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων σήμερα να ανέρχονται περίπου στα 18 εκατομμύρια, ωστόσο από το Ελαιοκομικό Μητρώο του 1998 και μετά – χωρίς καμία επικαιροποίηση μέχρι σήμερα – εκτιμάται ότι έχουν φυτευτεί, χωρίς ποτέ να δηλωθούν, χιλιάδες άλλα ελαιόδεντρα.

Όμως, οι διεκδικήσεις κονδυλίων για την εκτέλεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου γίνονται πάντα στη βάση αυτών των δεδομένων και θεωρείται σίγουρο ότι, αν είχαν δηλωθεί κανονικά όλα τα ελαιόδεντρα από το 1998 μέχρι σήμερα, τα κονδύλια που θα διεκδικούσε το νησί μας και κατά συνέπεια τα φυτοφάρμακα και οι δολωματικοί ψεκασμοί που θα χρησιμοποιούνταν κατά του δάκου θα έφταναν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα!

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία πενταετούς έρευνας, που δείχνουν ότι η έκταση που καλλιεργούταν με ελαιόδεντρα στα εδάφη της, μέχρι το 2018, έφτανε περίπου τα 46 εκατομμύρια στρέμματα.

Η Ισπανία (55%) και η Ιταλία (23%) αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης της Ε.Ε. με ελαιόδεντρα, ενώ ακολουθούσε η Ελλάδα (15%) και η Πορτογαλία (7%). Τα τέσσερα άλλα κράτη-μέλη παραγωγής ελαιοκάρπου που καλύπτονταν από την έρευνα (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία) αντιπροσώπευαν μαζί το 1% της συνολικής έκτασης της ελιάς της Ε.Ε.

Το σύνολο του ελληνικού ελαιώνα με βάση εκείνα τα στοιχεία είχε εκτιμηθεί ότι ξεπερνούσε τα 132.000.000 ελαιόδεντρα με μέσο όρο παραγωγής, τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των 250.000 και 300.000 τόνων ελαιολάδου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, «οι ελαιώνες στην Ελλάδα καλύπτουν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., βρίσκεται στη Μεσσηνία (13,5 εκατομμύρια), στον νομό Ηρακλείου (13,3 εκατομμύρια) και στη Λακωνία (10,9 εκατομμύρια). Στους νομούς Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας κι Αχαΐας ο συνολικός αριθμός των ελαιοδέντρων είναι 46,4 εκατομμύρια».

Στην Περιφέρεια Κρήτης

Με τον δάκο ασχολήθηκε χθες η Επιστημονική Επιτροπή για θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης.