Στη φυλακή πρώην κοινοτάρχης & συνεργοί για τις φωτιές στη Μεσσηνία
Στη φυλακή οδηγούνται οι τρεις κατηγορούμενοι για την πρόκληση διαδοχικών πυρκαγιών στη Μεσσηνία, έπειτα από μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περισσότερες από εννέα ώρες. Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ομόφωνα την προφυλάκισή τους για την υπόθεση των εμπρησμών που προκάλεσαν αναστάτωση στην περιοχή του Δήμου Πύλου–Νέστορος. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία κάνει λόγο για ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
Οι κατηγορούμενοι είναι ένας πυροσβέστης με πενταετή θητεία, ένας πρώην κοινοτάρχης και ο αδελφός του. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους αφορά επτά περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση σε αγροτοδασικές εκτάσεις γύρω από τη Μεταμόρφωση και το Βλαχόπουλο, κατά την περίοδο 2024–2025. Παράλληλα, ορισμένοι από τους κατηγορουμένους διώκονται και για το αδίκημα της εκβίασης.
Κατά τις απολογίες τους, οι τρεις άνδρες απέρριψαν συλλήβδην το κατηγορητήριο, αποδίδοντας την εμπλοκή τους σε τοπικές βεντέτες, προσωπικές αντιπαλότητες με συγχωριανούς τους αλλά και σε πολιτικά παιχνίδια.
Ο συλληφθείς πυροσβέστης ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σταθερά στην πρώτη γραμμή της κατάσβεσης μαζί με την υπηρεσία του, υποστηρίζοντας πως είναι αδιανόητο να έβαζε φωτιά στον ίδιο του τον τόπο. Παράλληλα, αν και παραδέχθηκε τη φιλία του με τους συγκατηγορουμένους του, σημείωσε ότι οι επαφές τους είχαν ατονήσει αισθητά την τελευταία διετία.
Από την πλευρά του, ο πρώην κοινοτάρχης υποστήριξε ότι συνέδραμε εθελοντικά στα μέτωπα των φωτιών από την πρώτη στιγμή. Όσον αφορά τις υποψίες γύρω από τη διαχείριση του νερού, αρνήθηκε τις αιτιάσεις περί αυθαίρετης οικειοποίησης της βάνας άρδευσης, δηλώνοντας ότι εκτελούσε επίσημη ανάθεση του δήμου και ότι τα χρήματα που εισπράττονταν κάλυπταν αποκλειστικά λειτουργικές ανάγκες και συντηρήσεις του δικτύου.
Έντονη ήταν η αντίδραση των δικηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι έκαναν λόγο για έκδηλη αδικία και για σαθρό κατηγορητήριο που βασίζεται σε ανεπαρκή στοιχεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η υπόθεση θα καταρρεύσει στο δικαστήριο.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καρπό πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με το τοπικό ανακριτικό κλιμάκιο Μεσσηνίας. Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις ανακρίσεις χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψει εμπλοκή και άλλων προσώπων στο κύκλωμα των εμπρησμών.
Προτεινόμενα άρθρα
22.07.2026 | 19:52
22.07.2026 | 19:02






