ΣτΕ: Νόμιμη η αύξηση των θέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά δύο οι θέσεις των παρέδρων και κατά οκτώ οι θέσεις των εισηγητών στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, οι δικαστές λόγω της προχειρότητας που υπήρχε στο κείμενο του διατάγματος (διαγραφές, προσθήκες, διορθώσεις, κ.λπ.) οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές», αναγκάστηκαν να αναμορφώσουν το κείμενο, υποδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο γραφής των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αύξηση των θέσεων στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αύξηση κατά 10 δικαστών στην δύναμη της Γενικής Επιτροπεία της Επικρατείας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη, λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των υποθέσεων, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου διατάγματος.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η υπό σύσταση θέσεις των δυο παρέδρων θα πληρωθούν μετά το 2026 και οι οκτώ θέσεις των εισηγητών από το 2019 και μετά, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν εσωτερικές αποσπάσεις δικαστών. Έτσι το διάταγμα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την υπ΄ αριθμ. 218/2018 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Όμως, οι σύμβουλοι της Επικρατείας στην γνωμοδότησή τους σημειώνουν ότι τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων δεν πρέπει να φέρουν χειρόγραφες προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει το ΣτΕ, το σχέδιο έχει πολλές χειρόγραφες προσθήκες και διορθώσεις, οι οποίες φέρουν μονογραφές δυο εκ των υπουργών που το προτείνουν.

Δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι οι διορθώσεις και οι προσθήκες αυτές είναι «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές».

Στην συνέχεια οι δικαστές επισημαίνουν ότι «ενδείκνυται να αναμορφωθεί» ένα τμήμα του σχεδίου διατάγματος που έχει ατέλειες, χειρόγραφες παρεμβάσεις, κ.λπ. Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας καταγράφουν στην γνωμοδότηση τους, πως πρέπει είναι το κείμενο του σχεδίου διατάγματος, υποδεικνύοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνάσσονται τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΣΤΕ, ΑΥΞΗΣΗ, ΝΟΜΙΜΗ, ΘΕΣΕΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!