sos-για-βόρεια-ελλάδα-στα-όρια-τους-οι-μεθ-946408
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.09.2021 | 18:40

SOS για Βόρεια Ελλάδα: Στα όρια τους οι ΜΕΘ -Οι «επικίνδυνοι» νομοί (λίστα)

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καμπανάκι κινδύνου για την Βόρεια Ελλάδα χτύπησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι χθες στο κόκκινο μπήκαν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα και Κιλκίς, όπου από σήμερα ισχύει μινι lockdown.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου ενώ η πορεία της πανδημίας, συνολικά στην χώρα παρουσίασε μικρή πτώση κατά 7%, η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα είναι επιβαρυμένη.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ συνολικά στην χώρα είναι στο 69% με μικρή, μάλιστα, μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στην Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνά το 90%.

Εφτά περιοχές

Κατά την καθηγήτρια, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία κυμαίνεται κάτω από 50%, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται στο 61,2%.

Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ενώ η θετικότητα στα τεστ του ΕΟΔΥ παραμένει χαμηλά, στο 1,82, σε εφτά περιοχές, τέσσερις νομούς της Βόρειας Ελλάδας και τρία νησιά παρατηρείται μεγάλη θετικότητα. Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

-Καστοριά

-Πιερία

-Ημαθία

-Δράμα

-Μύκονος

-Σαντορίνη και

-Ικαρία

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι οι εξής:

Ξάνθη: 60,24 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Πιερίας: 58,41  κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Λάρισας: 48,89 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Δράμας: 46,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Πέλλας: 44,39 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Αναφορικά με τον σημερινό αριθμό κρουσμάτων:

-Η Αττική συγκεντρώνει 551 (Ανατολική Αττική: 66, Βόρειος Τομέας Αθηνών: 63, Δυτική Αττική: 37, Δυτικός Τομέας Αθηνών: 76, Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 132, Νήσων: 5, Νότιος Τομέας Αθηνών:65, Πειραιώς: 67 κρούσματα) και ακολουθούν:

-Θεσσαλονίκη: 314

-Λάρισα: 139

-Πιερία: 74

-Ξάνθης: 67

-Πέλλας: 62

Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί έχουν πιάσει, κυριολεκτικά, πάτο, με μόλις 570 την περασμένη Κυριακή.