συλλήψεις-για-ναρκωτικά-και-αρχαιοκα-82230
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.11.2016 | 15:21

Συλλήψεις για ναρκωτικά και αρχαιοκαπηλία

Συνελήφθησαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τέσσερις Έλληνες, τρεις άνδρες ηλικίας 52, 68 και 71 ετών και μία 61χρονη γυναίκα, για παράνομη κατοχή, μεταφορά και διακίνηση αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση υπόθεσης για άτομα που έχουν στη κατοχή τους αρχαία αντικείμενα τα οποία προσπαθούν να πωλήσουν, εντοπίσθηκαν οι ανωτέρω και συνελήφθησαν.

Ο 52χρονος εντοπίσθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, στο οποίο είχε μεταβεί προκειμένου να συναντήσει άτομο, με σκοπό την πώληση αρχαίων κινητών μνημείων, έναντι του ποσού των διακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων που επιτηρούσε τους χώρους του ξενοδοχείου τον συνέλαβε, καθώς και τον 68χρονο ο οποίος τον ανέμενε έξω από το ξενοδοχείο, μέσα σε αυτοκίνητο εντός του οποίου είχε αποκρύψει σε βαλίτσα δεκατέσσερα αρχαία κινητά μνημεία.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ανωτέρω αυτοκίνητο και σε σωματική έρευνα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα αρχαία κινητά μνημεία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα παραπάνω κατασχεθέντα αντικείμενα παρέλαβαν οι συλληφθέντες πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας από την οικία του 71χρονου και τα μετέφεραν πλησίον του ξενοδοχείου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση προς επίδειξη αυτών και εν συνεχεία πώλησή τους. Ο 71χρονος εντοπίσθηκε στην οικία του στου Παπάγου και συνελήφθη.

Σε κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα, ενώ στην αποθήκη της οικίας του 71χρονου εντοπίσθηκε εργαστήριο – φυτώριο καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης διά της υδροπονικής μεθόδου, πλήρως εξοπλισμένο με τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό, θερμοστάτη – θερμόμετρο. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκατέσσερα δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Εντός της προαναφερόμενης οικίας βρέθηκε και συνελήφθη η 61χρονη.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.