σεισμός-άγιο-όρος-ζημιές-στις-ιερές-1015862
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.06.2025 | 13:37

Σεισμός – Άγιο Όρος: Ζημιές στις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Βατοπεδίου

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήσυχα κύλησε η περασμένη νύχτα στο Άγιο Όρος, παρά τους συνεχείς μετασεισμούς, μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν μικρής έντασης, δύο και τριών Ρίχτερ και έγιναν αισθητοί μόνο σε κάποιες μονές.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο Άγιο Όρος ο Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγος Θεόδωρος Κοσμίδης μαζί με κλιμάκιο του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Περτζινίδης, βρίσκεται στο Άγιο Όρος όπου εκεί πραγματοποιούνται επιτόπου αυτοψίες στα κτίρια των Μονών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο της 2ης ΕΜΑΚ για παν ενδεχόμενο.

Οι ζημιές που καταγράφηκαν είναι μικρές, σημειώθηκαν κάποιες κατολισθήσεις βράχων, έπεσαν κεραμίδια, σοβάδες, ενώ καταγράφηκε και ένας μικρός τραυματισμός προσκυνητή, που προσπάθησε να βγει έξω από κτίριο. Ζημιές σημειώθηκαν σε δύο κυρίως μονές στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, που είναι το βασικό επίκεντρο των ζημιών, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Παρά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί από χθες στο Άγιον Όρος, συνεχίζουν οι προσκυνητές να μπαίνουν στην μοναστική πολιτεία. Χθες μάλιστα μπήκαν 1.500 προσκυνητές, ενώ και σήμερα τα καραβάκια από την Ουρανούπολη για το λιμανάκι της Δάφνης, φεύγουν γεμάτα.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Περτζινίδης, μιλώντας στο ΕΡΤ News τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές. Σε φωτογραφίες που παραχώρησε ο κ.Περτζινίδης στο ΕΡΤ News, φαίνεται το μέγεθος των ζημιών.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος: Ζημιές στις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Βατοπεδίου- Συνεχίζουν οι προσκυνητές να μπαίνουν στη μοναστική πολιτεία (Δείτε φωτο)

Παράλληλα ο κ. Περτζινίδης τόνισε στο EΡΤ News ότι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο, για να αντέξουν τα κτίρια σε πιθανές μελλοντικές δονήσεις.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος: Ζημιές στις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας και Βατοπεδίου- Συνεχίζουν οι προσκυνητές να μπαίνουν στη μοναστική πολιτεία (Δείτε φωτο)

Πηγή: ΕΡΤ

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.