σε-εξέλιξη-η-συνάντηση-ερντογάν-με-δέν-895796
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.04.2021 | 16:14

Σε εξέλιξη η συνάντηση Ερντογάν με Δένδια -Παρών και ο Τσαβούσογλου

Ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Στη συνάντηση είναι «παρών» και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ μετά απ’ αυτό το τετ α τετ ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Τι θα συζητηθεί

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας έχει δηλώσει: «Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», ενώ παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Τι προηγήθηκε της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις: Αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια

Πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Σάρμπελ Γουάχμπι βρέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις που στηρίζονται σε ιστορικούς δεσμούς και η κοινή βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Αντίστοιχα, στη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη συζητήθηκε η επικείμενη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις και η συνεργασία.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου συναντάται με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ακολούθως με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού.

Τι περιμένει η Αθήνα

Με χαμηλές προσδοκίες, συγκρατημένη αισιοδοξία και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια καταρχήν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι προσερχόμαστε με καλή θέληση και διάθεση όμως υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Τα μηνύματα της Αθήνας είναι ξεκάθαρα, συζητά βάσει του διεθνούς Δικαίου και σεβόμενη της σχέσης καλής γειτονίας, κάτι που αναμένει να γίνει και από τη γειτονική χώρα.

Σήμερα μένει να φανεί το κατά πόσο η Άγκυρα θέλει μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ομαλό πεδίο. Εκτιμάται ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει η Άγκυρα στην Αθήνα είναι ότι επιθυμεί την αναβάθμιση του διαλόγου.

“Η ελληνική πλευρά έχει πει πάρα πολλές φορές ότι ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και της διατήρησης στη βάση του διεθνούς δικαίου” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσδοκίες της Αθήνας. “Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν , πηγαίνουμε βήμα βήμα, ελπίζουμε να εμπεδωθεί το καλό κλίμα, με απουσία στην πράξη και στα λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες” ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που δεν συμφωνούμε με την Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε σε δηλώσεις: “Οι συζητήσεις με την Ελλάδα ξεκίνησαν πρόσφατα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Τουρκία… Θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα σήμερα. Η ατμόσφαιρα θα είναι φιλική. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές” είπε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε καμία άλλη χώρα χρειάζεται να διαμεσολαβήσει για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα οποία δεν συμφωνούν οι δύο χώρες. Πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για αυτά τα θέματα”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.