Σε αυτό το χωριό της Μεσσηνίας βρισκόταν το καταφύγιο του Θ. Κολοκοτρώνη

Στο χωριό Καστανιά, χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 700 μέτρων, στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο Πύργος Ντουράκη ή Δουράκη έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καθώς σε αυτόν είχε βρει καταφύγιο ο Γέρος του Μοριά κατά το διωγμό των κλεφτών το 1803. Μάλιστα, πρόκειται για το ίδιο σημείο από το οποίο διέφυγε στην Ελαφόνησο τον Μάρτιο του 1806.

Η τοποθεσία του χωριού αποτελούσε άριστο φυσικό οχυρό, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως το καταφύγιο του Έλληνα αρχιστράτηγου.

Ο ιστορικός μανιάτικος πύργος χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή, μανιάτικη αρχιτεκτονική, η οποία εμπλουτίζεται, ωστόσο, με αμυντικές πολεμότρυπες.

Ο πολυώροφος πύργος αποτέλεσε κατοικία του θρυλικού καπετάν Δουράκη και διακρίνεται για τους τέσσερις κυκλικού σχήματος πυργίσκους του. Μετά από υπουργική απόφαση ο πύργος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ, VIDEO, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!