Red Code σε Κρήτη, Χίο, Σάμο και Ικαρία λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης Red Code τίθενται σήμερα, Σάββατο, η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Σάμου και Ικαρίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η απόφαση ελήφθη λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στις συγκεκριμένες περιοχές, ο οποίος κατατάσσεται στην Κατηγορία Κινδύνου 4, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Σάββατο 08/08
🟠 Πολύ υψηλός κίνδυνος 4️⃣ σε:
📍 #Κρήτη
🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας
ℹ️ https://t.co/OOp253LcGL pic.twitter.com/mvD6V3N0tI
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 7, 2026
Η κατάσταση κινητοποίησης Red Code προβλέπει την πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα για την ετοιμότητα ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση καταστροφικού φαινομένου και δρομολογούνται δράσεις βραχείας αποκατάστασης, αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων καταστροφής.
Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις παραπάνω περιοχές καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) αντίστοιχα, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που συνδέονται με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, σε κατάσταση κινητοποίησης Red εξακολουθεί να παραμένει η Περιφέρεια Αττικής λόγω σοβαρής πιθανότητας εκδήλωσης αναζωπυρώσεων με καταστροφικές συνέπειες, στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 31-07-2026.
Προτεινόμενα άρθρα
08.08.2026 | 09:34
08.08.2026 | 09:02
08.08.2026 | 08:55






