πότε-το-σουτιέν-γίνεται-επικίνδυνο-γι-29986
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.04.2023 | 23:36

Πότε το σουτιέν γίνεται επικίνδυνο για την υγεία

Το σουτιέν δεν είναι ένα εσώρουχο που απλά αναδεικνύει τις γραμμές σας και σας κάνει να αισθάνεστε σέξι. Ήδη γνωρίζετε ότι τα σουτιέν φτιάνονται για να στηρίζουν, να σχηματίζουν και να προστατεύουν το στήθος σας μέσω ενός περίπλοκου συστήματος πίεσης ώστε να μην αντιλαμβάνεστε καν ότι το φοράτε. Αλλά αν επιλέξετε λάθος είδος ή μέγεθος σουτιέν, τότε το στήθος σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει ερυθρότητα, πόνο ή γρατσουνιές.

Σκεφτείτε ένα σουτιέν με μπανέλες που είναι και το πιο δημοφιλές είδος. Αν επιλέξετε λάθος μέγεθος σύμφωνα με τον εξειδικευμένο μαιευτήρα και γυναικολόγο Δρ. Sanchez-Escalonila Zapardiel συμβαίνουν τα παρακάτω:

Οι μπανέλες πιέζουν το στήθος σας προς τα μέσα

Η πίεση μπορεί να καταστρέψει τους συνδέσμους των ιστών του στήθους και να οδηγήσει στην χαλάρωσή του.

Το σουτιέν που ασκεί υπερβολική πίεση στο στήθος μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς του μαστού.

Σουτιέν μεγαλύτερου μεγέθους

Ακόμη και αν είναι μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερο, μπορεί να παρατηρήσετε γρατσουνιές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και δυσφορία στους τένοντες του ώμου.

Γιατί; Όταν δεν είναι κατάλληλο για το σχήμα του σώματός σας, χωρίς να το καταλάβετε κάνετε μικρές κινήσεις για να το διορθώσετε οι οποίες τελικά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι μπανέλες δεν εφαρμόζουν σωστά

Η επιλογή του κατάλληλου σουτιέν ποτέ δεν είναι εύκολη. Μερικές γυναίκες έχουν μεγάλο στήθος αλλά στενό κορμό και αυτό τις δυσκολεύει να βρουν το κατάλληλο μέγεθος. Το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό πρότυπο για όλες μας.

Ωστόσο, οι ειδικοί, μιλώντας στο realsimple.com, υπογραμμίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας είναι οι μπανέλες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Κάθε φορά που τρίβετε το στήθος σας σε αυτά τα σύρματα, το πιέζετε και το ταλαιπωρείτε υπερβολικά. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν επιλέγετε να κοιμηθείτε με αυτό το είδος σουτιέν. Μέρα με τη μέρα οι αρνητικές επιδράσεις αυξάνονται.

Μπορεί η συνεχής χρήση των σουτιέν με ακατάλληλη εφαρμογή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην επιλογή του σουτιέν και στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως φλεγμονές στους ιστούς του μαστού που μπορεί να μετατραπούν σε κύστες, πόνο στην πλάτη, πόνο στους ώμους και ενοχλήσεις ακόμη και στο ίδιο το στήθος, λέει στο realsimple.com η λέει η Lina Velikova, MD, PhD, ιατρική σύμβουλος στο Supplements101.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σουτιέν;

Είναι δύσκολο να βρείτε το κατάλληλο σουτιέν. Μερικές γυναίκες, λόγω του σωματότυπού τους (λεπτές με μεγάλο στήθος ή ανοιχτές με μικρό στήθος), θα δυσκολευτούν αρκετά για να βρουν το κατάλληλο στυλ που θα τους ταιριάζει καλύτερα. Το μέγεθος του στήθους σας δεν θα είναι πάντα το ίδιο. Λόγω ορμονικών αλλαγών μπορεί να πάρετε μερικά κιλά ή το στήθος σας να πρήζετε λίγο πριν την περίοδό σας. Για παράδειγμα, η ωορρηξία κάνει το στήθος μας ελαφρώς μεγαλύτερο. Προσπαθήστε να το έχετε υπόψη σας όταν αγοράζετε σουτιέν.

Μετρήστε το στήθος σας

Για να το κάνετε αυτό, πάρτε μια μεζούρα και βρείτε την περίμετρο του στήθους σας στο σημείο ακριβώς κάτω από το στήθος σας. Με αυτή τη μέτρηση, θα βγάλετε κάποιον αριθμό Χ, ο οποίος θα αντιστοιχεί με το μέγεθός σας (34, 36, 38, 40 – ή ο αριθμός θα αντιστοιχεί στο σύστημα της μέτρησής σας όπως 75, 80, 90, 95).

Όσον αφορά το μέγεθος cup, αυτά τα περίφημα γράμματα A, B, C, D… πώς μετριούνται; Είναι απλό. Μετρήστε την περιφέρεια του στήθους σας, διατηρώντας χαλαρή και ίσια τη μεζούρα πίσω από την πλάτη σας και την φέρνετε προς τα εμπρός. Αφαιρείτε τη μέτρηση που βρήκατε στο βήμα 1 (περίμετρος στήθους) από τη μέτρηση της περιφέρειας του στήθους. Η εν λόγω διαφορά που θα προκύψει από τους υπολογισμούς είναι το μέγεθος του σουτιέν σας. Κάθε ίντσα αντιπροσωπεύει ένα μέγεθος cup.

Να θυμάστε ότι οι μπανέλες δεν πρέπει να είναι κάτω από το στήθος. Δεν πρέπει να είναι πολύ κοντές ή να αφήνουν κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας.

Να προσέχετε επίσης και τις τιράντες. Αν έχετε μεγάλο στήθος, το ύφασμα του σουτιέν και οι τιράντες μπορεί να πιέζουν πολύ το δέρμα σας. Να επιλέγετε πάντα τιράντες που να είναι αρκετά φαρδιές έτσι ώστε να μην σας ενοχλούν και να στηρίζουν το σχήμα και το βάρος του στήθους.