πόσο-καιρό-διατηρείται-η-φέτα-στο-ψυγε-108784
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.06.2020 | 14:53

Πόσο καιρό διατηρείται η φέτα στο ψυγείο

Αυτό το διάστημα που τα ψώνια δεν γίνονται τόσο συχνά είναι απαραίτητο να διατηρούνται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο δημοφιλή προϊόντα όπως είναι η φέτα .

Ξεκινώντας από τα βασικά, η φέτα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 10 ημέρες το πολύ, γιατί μπορεί σταδιακά να χαλάσει. Ωστόσο, αυτό το διάστημα, οι προμήθειές γίνονται για μεγαλύτερες περιόδους, οπότε χρειάζονται λύσεις αξιόπιστες.

Η τυποποιημένη φέτα

Σύμφωνα με το cheeselovers.gr οι συσκευασμένες φέτες προσφέρονται σε διαφορετικές συσκευασίες. Είτε σε πλαστική συσκευασία, που αφού ανοίξει διατηρείται για λίγες ημέρες και πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο δοχείο, είτε σε πλαστικά δοχεία με άλμη, όπου και μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερες ημέρες.

Η αγορά συσκευασιών με μικρότερο βάρος, , διασφαλίζει ότι θα υπάρχει πάντοτε καλοδιατηρημένη φέτα στο ψυγείο, εφόσον φυσικά ελεγχθεί την ημερομηνία λήξης!

Αν πάλι προτιμάται η «χύμα» φέτα, από τον πάγκο των τυριών, μπορούμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες λύσεις.

Πώς διατηρείται καλύτερα η φέτα στο ψυγείο;

Για να διατηρηθεί καλύτερα η φέτα -και κάθε τυρί- η θερμοκρασία του ψυγείου δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από 2 έως 4⁰C, θερμοκρασία που αν και πιστεύουμε ότι έχει το ψυγείο μας, πολλές φορές δεν έχει. Συνεπώς πρέπει να το ελέγξουμε και να τοποθετήσουμε τη φέτα μας, στο ράφι με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, όσο πιο κοντά στους 2 έως 4⁰C.

Καλύτερα να διατηρείτε τη φέτα μέσα στη συσκευασία της, εάν είναι σε άλμη, ή να την τοποθετήσετε σε κατάλληλο δοχείο για τρόφιμα (γυάλινο ή πλαστικό) και να της προσθέσετε άλμη.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη φέτα περισσότερες ημέρες, ακόμη και για έναν μήνα.

Πώς φτιάχνεται στο σπίτι άλμη για τη φέτα;

Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μπορείτε πια να βρείτε τυποποιημένη άλμη σε μπουκάλια, όμως εμείς θα σας δώσουμε μια συνταγή για να φτιάχνετε τη δική σας.

Σε ένα κατσαρολάκι με 1 λίτρο νερό προσθέτετε40 γραμ. αλάτι χοντρό -καλύτερα ακόμη θαλασσινό, ανθό αλατιού- και θερμαίνετε το διάλυμα μέχρι να φτάσει τους 85-90°C, να μη βράσει δηλαδή, για περίπου μισό λεπτό.

Αφήνετε την άλμη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν τη βάζετε στην ψύξη του ψυγείου μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία των 4°C. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν 2-3 ώρες.

Η άλμη είναι έτοιμη για να «υποδεχτεί» τη φέτα.

Θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα τη φέτα, από την οποία δεν θα προεξέχει κανένα τμήμα της.

Όποτε βγάζετε ένα κομμάτι, προσέχετε ώστε η υπόλοιπη να καλύπτεται πλήρως. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε νερό.

Καλύτερα να μην τη κόβετε σε μερίδες από την αρχή, διότι η επιφάνειά της που είναι εκτεθειμένη είναι μεγαλύτερη και μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα.

Διατήρηση στο γάλα;

Ναι, ειδικά αν η φέτα είναι σχετικά αλμυρή. Επιλέξτε ένα γάλα μακράς διάρκειας και ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνουμε για την άλμη, από τη στιγμή που η φέτα μπαίνει στο δοχείο και καλύπτεται από το υγρό υλικό.

Έχετε όμως στον νου σας ότι το γάλα εκτός του ότι θα την κάνει λιγότερο αλμυρή, θα τη μαλακώσει σε σχέση με την αρχική της υφή.

Φέτα σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

Ένας αρχαίος τρόπος διατήρησης τροφίμων, που στην περίπτωση της φέτας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν μάλιστα προσθέσετε μπαχαρικά ή/και αρωματικά θα έχετε ως αποτέλεσμα μια φέτα εμπλουτισμένη σε αρώματα και γεύση.

Θα χρειαστείτε: καθαρά βάζα, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φέτα, ρίγανη ή θυμάρι ή θρούμπη ή βασιλικό ή δενδρολίβανο ή μείγμα τους, πιπέρια σε κόκκους (λευκό, μαύρο, ροζ, πράσινο), αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά ή μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό.

Διαδικασία: Κόβετε τη φέτα σε κύβους και γεμίζετε ένα καθαρό βάζο. Προσθέτετε τα μυρωδικά και/ή τα μπαχαρικά σας.Γεμίζετε το βάζο με ελαιόλαδο. Κλείνετε ερμητικά το καπάκι του και βάζετε στο ψυγείο. Μπορείτε να σερβίρετε τη φέτα την ίδια ημέρα ή να τη διατηρήσετε στη συντήρηση για 2-3 μήνες. Έχετε κατά νου ότι όσο περνά ο καιρός τόσο πιο έντονα θα είναι τα αρώματά της.