πώς-τα-μικρά-γλαράκια-κατέκλυσαν-την-α-1602405
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.06.2026 | 21:22

Πώς τα μικρά γλαράκια κατέκλυσαν την Αθήνα

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πληθαίνουν οι αναφορές πολιτών που πετυχαίνουν γλαράκια σε συνοικίες από τον Πειραιά μέχρι τα Σεπόλια και από τη Νέα Σμύρνη μέχρι τη Σόλωνος. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, και γιατί τώρα;

Η φιλοζωική οργάνωση ΑΝΙΜΑ προέβη σε σχετική ενημέρωση για τους λόγους που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, προσφέροντας παράλληλα χρηστικές συμβουλές σε περίπτωση που κάποιος βρει μπροστά του ένα μικρό γλαράκι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

«Τί συμβαίνει αυτές τις μέρες με τα γλαράκια;
Σε όλες τις συνοικιές του Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο και στο Φάληρο… αλλά και στη Πατησίων, στη Σόλωνος, στα Σεπόλια, νεαρά γλαράκια κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια ή φωνάζουν από ακάλυπτους πολυκατοικιών τους γονείς τους. Και αν κοιτάξει κανείς πάνω, στις ταράτσες, θα δει τους ανήσυχους γονείς να πετάνε και να φωνάζουν. ‘Ισως να σκέπτονται κι όλας “πάλι έφυγε πρόωρα το ανυπόμονο παιδί μας”.
Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Τα τελευταία χρόνια που οι γλάροι έχουν αποικίσει την Αθήνα, όπως και τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, κάθε Ιούνιο και Ιούλιο επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο, και κατά συνέπεια είναι συχνοί και οι διαπληκτισμοί μας με κάποιους πολίτες που απαιτούν να μεταβούμε άμεσα και να περσυλλέξουμε το άτακτο μικρό.
Η δικιά μας προσέγγιση είναι η εξής: Αν το γλαράκι είναι υγιές, χωρίς κατάγματα και τραύματα, πιάστε το με μια μεγάλη πετσέτα (ίσως χρειαστούν δύο για να το στριμώξουν) και ανεβάστε το στη ταράτσα να το βρούν οι γονείς, ή αν είναι αρκετά μεγαλωμένο και είστε κοντά στη θάλασσα, αφήστε το στην παραλία.
Αν πάλι χρειάζεται περίθαλψη, βάλτε το σε ένα χαρτόκουτο και φέρτε το στην ΑΝΙΜΑ. Είμαστε επτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτά ακριβώς για αυτό.
Κάνουμε τα πάντα εκτός από την περισυλλογή, γιατί δεν είμαστε τόσοι ώστε να έχουμε και αυτή τη δυνατότητα… »