πλοίο-κυπριακής-εταιρείας-μετέφερε-44-κ-565279
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.12.2018 | 17:47

Πλοίο κυπριακής εταιρείας μετέφερε 44 κιλά κοκαΐνη από τον Ισημερινό

Πλοίο που απέπλευσε από τον Ισημερινό και πιάστηκε στη Μάλτα, μετέφερε με τελικό προορισμό τη Κύπρο, 44 κιλά κοκαΐνης, αξίας 4,5 εκατ. ευρώ. Τα ναρκωτικά είχαν εντοπιστεί στις 21 Νοεμβρίου από τις μαλτέζικες τελωνειακές αρχές. Ωστόσο δεν έγινε ο ενδεδειγμένος χειρισμός από τη Μάλτα, ώστε να πιαστούν οι έμποροι, που θα παραλάμβαναν το φορτίο στην Κύπρο. Τα τελωνεία της Μάλτας όταν εντόπισαν τα ναρκωτικά ενημέρωσαν το Τμήμα Τελωνείων στην Κύπρο, αλλά η ΥΚΑΝ (Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών) ενημερώθηκε με κάποιες ώρες καθυστέρηση (την επόμενη μέρα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει συνεννόηση με την Αστυνομία της Μάλτας ώστε να οργανωθεί ελεγχόμενη παράδοση στην Κύπρο και να συλληφθούν αυτοί που θα παραλάμβαναν το φορτίο.

Έλληνες με κυπριακή εταιρεία

Η εταιρεία που εμφανίζεται πάνω στα έγγραφα της φορτωτικής του εμπορευματοκιβωτίου φέρεται ότι είναι κυπριακή. Ως ιδιοκτήτες της εμφανίζονται Έλληνες υπήκοοι. Το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα οι αρχές της Μάλτας δεν είχαν απευθυνθεί στο κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα δικαστικής συνδρομής για να διερευνηθεί η εταιρεία και να αναζητηθούν τα φυσικά πρόσωπα που την ελέγχουν. Στη φορτωτική αναφερόταν πως το κοντέινερ μετέφερε μπανάνες που είχαν φορτωθεί στο Εκουαδόρ και αφού έφτασαν στη Μάλτα ξεφορτώθηκαν για να φορτωθούν σε άλλο πλοίο που θα κατευθυνόταν στην Κύπρο. Το πλοίο που μετέφερε το εμπορευματοκιβώτιο είναι επίσης ελληνικών συμφερόντων.

Έρευνες σε Θεσσαλονίκη – Πειραιά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελωνεία της Μάλτας ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές αρχές και αυτός είναι και ο λόγος που στο πλαίσιο «δειγματοληπτικού» ελέγχου εντόπισαν το εμπορευματοκιβώτιο ψυγείο με τα ναρκωτικά. Στην ίδια φορτωτική υπήρχε ένα ακόμα εμπορευματοκιβώτιο το οποίο είχε μεταφορτωθεί με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Τέθηκε υπό παρακολούθηση και σε έλεγχο που έγινε δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο. Η ίδια εταιρεία με άλλη φορτωτική είχε διακινήσει ακόμα τρία εμπορευματοκιβώτια με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Ελέγχθηκαν και αυτά χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε. Τα τελωνεία της Μάλτας βρήκαν τα ναρκωτικά, με σκανάρισμα του εμπορευματοκιβωτίου χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό ανιχνευτή Nuctech που εγκαταστάθηκε στα λιμάνια της χώρας στις αρχές του 2018, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Μέσα στον συμπιεστή

Τα 44 κιλά κοκαΐνη δεν βρίσκονταν μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο και έτσι ο εντοπισμός τους καθίστατο πιο δύσκολος. Εκτός αυτού για να τα πάρουν οι έμποροι θα έπρεπε να σπάσει η σφραγίδα ασφαλείας. Τα 35 πακέτα με την κοκαΐνη είχαν τοποθετηθεί σε πάνελ (πλαίσιο) που είχε ενσωματωθεί στο εσωτερικό μέρος του ψυκτικού συμπιεστή, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του εμπορευματοκιβωτίου. Με ένα κλειδί νούμερο 11 άνοιγαν τα «παξιμάδια», έπαιρναν τα ναρκωτικά χωρίς άλλη παρέμβαση και έκλειναν πάλι με το ίδιο κλειδί το εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα του συμπιεστή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά και πιστεύεται πως με την ίδια μέθοδο πέρασαν πολλές ακόμα ποσότητες και ενδεχομένως κάποιες από αυτές κατέληξαν στην Κύπρο και την Ελλάδα και διοχετεύθηκαν, με κέρδη εκατομμυρίων, στην αγορά των χρηστών.