πάτερ-αντώνιος-από-το-ωσαννά-στο-1095043
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.11.2022 | 12:04

Πάτερ Αντώνιος: Από το ”Ωσαννά” στο …Σταύρωσον ένα τσιγάρο δρόμος

Σαν βόμβα έπεσαν όσα ακούγονται για την Κιβωτό του Κόσμου στην περιοχή του Κολωνού, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ο πάτερ με το αγγελικό πρόσωπο, ο πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί κατηγορείται για κακοποίηση αλλά ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αλλά ποιος είναι ο Πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος που έδινε  την ζωή του για παιδιά που  έχουν ανάγκη, που από ένα μικρό χώρο στον Άγιο Γεώργιο στον Κολωνό έφτασε να έχει 6 ξενώνες  να φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά και να τιμάται ως ο Καλύτερος ευρωπαίος Πολίτης από την Ευρωπαική Ένωση.

Στο γκέντο της Ακαδημίας Πλάτωνος

Η ιστορία του στη δημόσια ζωή του τόπου ξεκινά από το 1998, όταν υπηρετούσε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Εκεί ήταν που παρατηρούσε από το παράθυρό του τη ζωή σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές της Αθήνας. Παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση ήταν η εικόνα που λάμβανε καθημερινά από τον περίγυρό του, φυτρώνοντας μέσα του την ανάγκη για συνδρομή και βοήθεια.

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, την πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ», γράφει ο ίδιος στο σημείωμα που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σταδιακά, άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του η ιδέα μιας οργάνωσης που θα προσφέρει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους». Και κάπως έτσι γεννήθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου», αρχικά με την προσπάθεια του ίδιου και της συζύγου, Σταματίας Γεωργαντή, την τωρινή πρόεδρο της ΜΚΟ, και αργότερα με την συνεισφορά του απλού κόσμου, που εμπιστεύτηκε τον πατέρα Αντώνιο και θέλησε να συνδράμει στο έργο του.

Από ένα παλιό καφενείο ξεκίνησε η ιστορία της Κιβωτού του Κόσμου

Η προσφορά του απλού κόσμου ξεκίνησε μετά από καιρό, εφόσον γνώρισαν το νεαρό ιερέα και συνειδητοποίησαν τις προθέσεις του. Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να πηγαίνουν  ο ένας μετά τον άλλο εθελοντικά και  να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δάσκαλοι άρχισαν  να κάνουν μαθήματα στα παιδιά, νοικοκυρές της περιοχής άρχισαν να πηγαίνουν πράγματα από τα σπίτια τους, τρόφιμα και ρούχα που δεν χρειάζονταν πια οι δικές τους οικογένειες.

Έτσι, με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου, μια Οργάνωση με σκοπό  να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια, το περιθώριο και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη…», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.

Το 2008 το παλιό καφενείο της εκκλησίας  στην οδό Πύλου,  εγκαταλείπεται και ανοίγει ο πρώτο ξενώνας «Κέντρο Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού» της Κιβωτού του Κόσμου στην οδό Ζηνοδώρου 3, στον Κολωνό. Ένας χώρος που θα γίνει η ασπίδα για πολλά παιδιά και μητέρες.

Το 2012 η κιβωτός μπαίνει στο δεύτερο της σπίτι στην περιοχή του   Πειραιά, μια οικία που θα γίνει το σπίτι για 40 παιδιά, και αυτή την στιγμή να φιλοξενεί 32 κορίτσια.

Όσο προχωράμε στην έρευνα μας βλέπουμε αρκετούς διάσημους να γίνονται ένα με τον Πάτερ Αντώνιο, εκδηλώσεις για την ενίσχυση της Κιβωτού, ραδιομαραθώνιοι, τηλεοπτικές προβολές, συνεντεύξεις και ο μύθος του πάτερ από την Ακαδημία Πλάτωνος άρχισε να γιγαντώνεται…

Οι διακρίσεις και τα διεθνή βραβεία

Από το μικρό καφενείο φτάνει η Κιβωτός να έχει 7 δομές φιλοξενίας, ο πάτερ Αντώνιος ο απλός εφημέριος του Αγίου Γεωργίου του Κολωνού, αρχίζει και βγαίνει από τα στενά όρια της Ελλάδος, η δράση του φτάνει να ακούγεται στο Ευρωκοινοβουλίου  και το 2018 ο Πάτερ Αντώνιος, κερδίζει το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη, και δεν είναι μόνο αυτό. Επίσης το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο GENE Global Education Award της Κιβωτού του Κόσμου 2020/202 , για το καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμά του επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ενδεικτικό της αποδοχής που απολάμβανε είναι το γεγονός ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» αναδείχθηκε σε κορυφαία ΜΚΟ στην Ελλάδα για το 2016 η «Κιβωτός του Κόσμου». Τιμητική ήταν η παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στα εγκαίνια του νέου κέντρου φροντίδας του μη κυβερνητικού Οργανισμού στον Κολωνό το 2017.

Το 2019 η  Κιβωτός του Κόσμου διακρίθηκε για 2η συνεχή φορά στα βραβεία Superbrands 2019, ως η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση στην Ελλάδα.

Τα Superbrands είναι διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία και ενημερώνουν τον κόσμο για τις κορυφαίες επωνυμίες σε κάθε κλάδο δραστηριοτήτων από πλευράς αναγνωρισιμότητας, φήμης, αξιοπιστίας και μακροχρόνιας συνέπειας.

Μάλιστα, η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2021 ότι επρόκειτο να βραβεύσει με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που θα βραβεύονταν ήταν και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος δεν υπέγραψε τις βραβεύσεις και τελικά ακυρώθηκαν….

Η Κιβωτός του Κόσμο:  Aπό κιβωτός αγάπης σε κιβωτό της κολάσεως

Δεν έχουν όμως τέλος οι καταγγελίες αναφορικά για τα όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου», οι οποίες πλέον έχουν στο επίκεντρο τον πατέρα Αντώνιο.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπαν στην ΕΡΤ, άνθρωποι από τη δομή της Καλαμάτας, που λειτουργεί τα τελευταία 2,5 χρόνια.Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «φόβο» που υπήρχε γύρω από το πρόσωπο του ιδρυτή της ΜΚΟ, αλλά και για το πόσο απόμακρος ήταν με τους εργαζομένους της δομής. Οι περισσότεροι δεν είχε καμία επαφή μαζί του.

Ακόμα, τον περιγράφουν ως «νάρκισσο» και ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν περιγραφές για συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι από τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία.

Για παράδειγμα καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.

Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για 2 μέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές.

Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, γίνονταν και κάποιου είδους διακρίσεις. Άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Τα μεταμεσονύχτια μπάνια με τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά «σκλάβοι»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης, είναι το διάστημα που έφυγαν για πάντα από τη δομή της Καλαμάτας τα μεγαλύτερα παιδιά. Είναι η ίδια περίοδος, που περιέγραψε ο 19χρονος ότι έγιναν όσα κατήγγειλε.

Τότε λοιπόν αποχώρησαν ξαφνικά από τη δομή τρία παιδιά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλα δυο. Όλα άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».

Μάλιστα, για το ένα παιδί που αποχώρησε έγινε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα.

Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.

Οι «σκληρές εργασίες» και παιδιά που επέστρεφαν «ερείπια»

Οι μαρτυρίες στην ΕΡΤ κάνουν λόγο επίσης για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα.

Μίλησαν για «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα…

Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι είχαν μιλήσει για κάποια πράγματα σε αρμόδιους μέσα στη δομή αλλά ουδέποτε ακούστηκε η φωνή τους.

Τόνισαν τέλος ότι κανείς δεn «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.

Περιγράφοντας τη λειτουργία της δομής μίλησαν για μια «Κουστωδία» με ανθρώπους που είχαν την απόλυτη εμπιστοσύνη του ιδρυτή του Οργανισμού και «Σκλάβους», τα παιδιά της δομής και την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν άνηκαν στο «στενό» πυρήνα ενώ ήταν και «αναλώσιμοι» καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μετά πάντως τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέταξε ανακρίσεις για τον πατέρα Αντώνιο και του απαγόρευσε να ιερουργεί.

Οι δικαστικές αρχές όμως έχουν μεγάλο δρόμο ακόμα μέχρι να ξετυλίξουν όλο το κουβάρι της υπόθεσης, ας μην παίρνουμε λύσεις της στιγμής, πίσω από τις καταγγελίες που υπάρχουν για τον Πάτερ Αντώνιο, να σκεφτούμε ότι υπάρχουν παιδιά που βρήκαν μια οικογένεια εκεί, κάτι που αλλού δεν θα το έβρισκαν. Ο σταματημός των επιχορηγήσεων δεν καταφέρνει κάτι..