παπαευαγγέλου-25-με-27-τα-περιστατικά-μυο-914308
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.06.2021 | 21:30

Παπαευαγγέλου: 25 με 27 τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA

Στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με σκεύασμα mRNA (Pfizer και Moderna), που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

 Όπως είπε, αυτά ανέρχονται σε 25 με 27, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ αυτά που έχουν καταγραφεί κυρίως στο Ισραήλ αφορούν νέα άτομα, ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο».

 Όσον αφορά τον εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε, δε, όσους έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA εξετάζονται από τον ΕΟΦ, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσόλια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια ανέφερε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, όμως τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.