πανεπιστημιακή-αστυνομία-καταστροφ-1067173
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.09.2022 | 08:37

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Καταστροφές στο ΑΠΘ-Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. (φωτο, βίντεο)

Καταστροφές σε περιστρεφόμενους μηχανισμούς ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) που έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκάλεσαν την Τρίτη άτομα που συμμετείχαν σε συγκέντρωση φοιτητών κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στην πλατεία μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ είχαν συγκεντρωθεί μέλη φοιτητικών παρατάξεων, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών σχημάτων. Κρατώντας πανό φώναξαν συνθήματα κατά της διοίκησης του πανεπιστημίου και κατά της εφαρμογής του νόμου 4777/21 καθώς και του προσφάτως ψηφισθέντος νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ.

ΑΠΘ - Κτήριο Διοίκησης - Τουρνικέ - Επεισόδια

Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας και την αποχώρηση των περισσοτέρων διαδηλωτών κάποια άτομα, κρατώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εισέβαλαν στο κτίριο και προκάλεσαν φθορές στο προστατευτικό κάλυμμα κάποιων από τα τουρνικέ, οι οποίες σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΠΘ αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα.

ΑΠΘ - Κτήριο Διοίκησης - Τουρνικέ - Επεισόδια

«Πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διενεργεί την έρευνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα τουρνικέ του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ την Τρίτη.

ΑΠΘ - Κτήριο Διοίκησης - Τουρνικέ - Επεισόδια

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί (σημ.χθες), και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση-διαμαρτυρία εκατόν πενήντα (150) περίπου ατόμων σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), μετά από πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων και αυτόνομων σχημάτων, περί τις 13.05, ομάδα εκ των συγκεντρωθέντων εισήλθε αιφνιδίως στο κεντρικό κτίριο Διοίκησης, προκαλώντας φθορές σε συνολικά επτά μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου.

Σημειώνεται πως όλοι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ, ύστερα από προηγούμενη επικοινωνία με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ,οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο.

ΑΠΘ - Κτήριο Διοίκησης - Τουρνικέ - Επεισόδια

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των Πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις οικείες Πρυτανικές Αρχές.

ΑΠΘ - Κτήριο Διοίκησης - Τουρνικέ - Επεισόδια

Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούνται ήδη επισταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».