παμμακεδονικές-οργανώσεις-στο-στε-γι-439176
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.06.2018 | 19:57

Παμμακεδονικές οργανώσεις στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Την αναστολή και την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τους ΥΠΕΞ Κοτζιά Δημητρόφ, ζήτησε με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και σύσσωμες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων.

Οπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, η συμφωνία:

Παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, με το οποίο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται σε αρχαίους χρόνους (αρχικά).

Τροποποιεί προηγούμενες συνθήκες (Ελληνοσερβικό σύμφωνο και συνθήκη Βουκουρεστίου 1913), με βάση τις οποίες καθορίσθηκαν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τα πραγματικά σημερινά σύνορα, διότι στις συνθήκες αυτές, γεωγραφικός χώρος (Διοικητική Περιφέρεια) Μακεδονία υπήρχε μόνον ένας και αυτός ήταν μόνον στην Ελληνική επικράτεια.

Νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας, διά της παραχάραξης της ιστορίας και της επιγενόμενης σύγχυσης, που αποτελούν συνέχεια και συνέπεια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας. Ακόμη υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν έγινε αντικείμενο επεξεργασίας από τους υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών ως όφειλε, ενώ υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι αιτούντες ζητούν τέλος την σύγκλιση της Ολομέλειας του δικαστηρίου ώστε να αποφανθεί τόσο επί του αιτήματος αναστολής όσο και επί της αίτησεως ακύρωσης, λόγω «της προφανούς αυταπόδεικτης σπουδαιότητάς της και επείγουσας περίπτωσης».