οι-πνευματικοί-δημιουργοί-στέλνουν-μ-48374
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.04.2017 | 10:18

Οι πνευματικοί δημιουργοί στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και ΑΕΠΙ

Δύο ηχηρές παραιτήσεις με σαφείς αιχμές προστέθηκαν χτες στο σήριαλ της ΑΕΠΙ. Πρόκειται για την αποχώρηση από τον Σύλλογο Δημιουργών το  ΜΕΤΡΟ  του προέδρου Φοίβου Δεληβοριά και του αντιπροέδρου Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Αυτές ήταν καταλύτης για αποχώρηση σχεδόν του 50% του σωματείου αλλά και ενός άλλου τρίτου μέλος του ΔΣ του Αντώνη Πλέσσα.

Μάλιστα οι παραιτηθέντες προαναγγέλλουν τη δημιουργία ενός νέου σωματείου που θα μπορεί να εκφράζει την πλειοψηφία του ΜΕΤΡΟΝ και τους 450 δημιουργούς που έχουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα ΑΕΠΙ και με επιστολή τους είχαν ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται πως το ΜΕΤΡΟΝ είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο δημιουργών, που ανέλαβε πρωτοβουλίες και χάρη στις κινήσεις του ο Νίκος Ξυδάκης πείστηκε να διατάξει τον έλεγχο για τα τεκταινομένα στην ΑΕΠΙ.
“Μετά την αποχώρηση του Φοίβου Δεληβοριά και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από την προεδρία και την αντιπροεδρία του Συλλόγου μας το ΜΕΤΡΟΝ, και επειδή όσα καταγγέλλουν σε σχέση με την αντιθεσμική συμπεριφορά των μελών του ΔΣ M. Φάμελλου, Γ. Ανδρέου, Στ. Δρογώση και Φ.Τασσόπουλου, είναι πολύ σοβαρά και προσβάλλουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε κι εμείς από τον σύλλογο.” γράφουν με τη σειρά τους οι πενήντα και πλέον δημιουργοί που αποχωρούν  από το ΜΕΤΡΟΝ.
Ανάμεσά τους οι Σ. Ξαρχάκος, Γ. Σπανός Ν. Κυπουργός, Μ. Ελευθερίου,  Δ. Γαλάνη, Ν. Ξυδάκης, Αλ. Ιωαννίδης, Σ. Μάλαμας, Π. Παυλίδης, Θ. Καρμαουρατίδης, Ν. Αντύπας, Ν. Μωραϊτης , Λ. Πλάτωνος, Μ. Πασχαλίδης Π. Θαλασσινός, Ν. Ζούδιαρης, Ο. Ιωάννου, Θ. Γκόνης , Αρ. Μπακιρτζής , Ε. Ρεμπούτσικα, Γ. Χατζιδάκις, Μ. Λοϊζου , Κ. Τσιτσάνης κ.α.
Οι 50 και πλέον δημιουργοί  μάλιστα που έχουν υπογράψει την επιστολή των 450 προαναγγέλλουν ίδρυση νέου σωματείου για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
«Ξεκινήσαμε πολύ διαφορετικά, πετύχαμε με τις πρωτοβουλίες και το θάρρος μας (και με προσωπική έκθεση) τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ, τη μείωση της προμήθειάς της από 37% σε 20 %, το Εποπτικό Συμβούλιο Δημιουργών, ένα σωρό νίκες για τους δημιουργούς που κάποτε ήταν αδιανόητες.
Αυτή τη στιγμή όμως το ΜΕΤΡΟΝ λειτουργεί αντιθεσμικά, αφού τα μέλη αυτά του ΔΣ αρνούνται να εκφράσουν και να υποστηρίξουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, τη στιγμή μάλιστα που την έχουν συνυπογράψει και 450 δημιουργοί» ανέφερε ο Φοίβος Δεληβοριάς στην επιστολή παραίτησής του.
«Υπάρχει ο κίνδυνος κατάληψης της ΑΕΠΙ από ξένους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης μέσω της μετοχοποίησης του χρέους. Υπάρχει ο κίνδυνος σύστασης ΑΟΔ από διαχειριστές μεγάλου αριθμού δικαιωμάτων. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, αλλά δεν είναι λόγοι αυτοί για να επιτρέψει κανείς την συνέχιση αυτής της προσβολής στην έννοια της Συλλογικής Διαχείρισης που λέγεται ΑΕΠΙ.
Με την παραίτηση μου ελπίζω να διευκολύνω όλες τις πλευρές να ενεργήσουν χωρίς βαρίδια ή φορτία για το κοινό καλό.
Δηλώνω, όπως έχω ξαναπεί, ότι μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου δεν επιθυμώ να παίξω κανέναν θεσμικό ρόλο σε όργανα Συλλογικής Διαχείρησης» τονίζει ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.
Σημειώνεται ότι στις επιστολές του οι δύο καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι κάποια τα μέλη του ΔΣ της ΜΕΤΡΟΝ συμμετείχαν – με πλήρη άγνοια της πλειοψηφίας του ΔΣ- σε συναντήσεις στο ΥΠΠΟ ή σε άλλα κέντρα αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το 2ο νομοσχέδιο Μπαλτά , αλλά και σε συναντήσεις με τους μετόχους της ΑΕΠΙ και κυβερνητικά στελέχη στηρίζοντας γραμμή αντίθετη από αυτή του σωματείου.
Γιώργος Αλεξάκης