οι-παραλίες-της-φωκίδας-δυο-ώρες-από-τη-1028571
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.06.2022 | 08:59

Οι παραλίες της Φωκίδας δυο ώρες από την Αθήνα

Η Φωκίδα για πολλούς είναι συνδεδεμένη με τους Δελφούς όπου είναι το κέντρο του κόσμου! Οι Δελφοί, ο ομφαλός της Γης, είναι ο προορισμός που πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου για να νιώσεις την ενέργεια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας να σε συγκλονίζει. Ο τόπος που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO) βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και αποτελεί ιδανική εκδρομή που συνδυάζεται με τις γραφικές γύρω περιοχές. Η Ιτέα, αυτή η πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη που αγκαλιάζει ο Κορινθιακός Κόλπος, θα σε παρασύρει σε μια ατελείωτη καλοκαιρινή περατζάδα ανάμεσα στα γραφικά ταβερνάκια. Το κουκλίστικο Γαλαξίδι είναι η επόμενη στάση σου για βόλτα στα παραδοσιακά καντούνια και φαγητό σε κάποιο από τα φιλόξενα γραφικά μαγαζιά με θέα τα γαλάζια νερά. Τόπος ευλογημένος, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1967, με τα σπίτια των καπεταναίων να διηγούνται την ιστορία του Γαλαξιδίου ως του παλιού εμπορικού λιμανιού της χώρας κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο θα ολοκληρώσει την περιπλάνησή σου στα καλντερίμια του ένδοξου παρελθόντος αυτής της πόλης.

Εξερευνώντας τη Φωκίδα, θα βρεις το πανέμορφο Μοναστηράκι, μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τη θάλασσα, με μια πανέμορφη παραλία και ένα γραφικό λιμανάκι με ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ για βόλτες και ξεκούραση. Το κέντρο του κόσμου σε προσκαλεί να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να γνωρίσεις τις ομορφιές αυτού του υπέροχου τόπου.

Η παραλία στο Μοναστηράκι είναι από τις πιο ξεχωριστές της Φωκίδας, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο ψαροχώρι, στα νότια παράλια του νομού. Διαθέτει μικρά, ολόλευκα βότσαλα, αλλά και χαλίκι σε κάποια σημεία, ενώ τα βαθιά, πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά, θα σας κερδίσουν.

Όσοι επιλέγουν για τις βουτιές τους την παραλία στο Μοναστηράκι εντυπωσιάζονται από την καταπράσινη φύση της Φωκίδας που την περιβάλει, δημιουργώντας για τους λουόμενους ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό. Σε ένα μεγάλο της τμήμα, η παραλία στο Μοναστηράκι είναι ελεύθερη, αν και υπάρχει επίσης ένας οργανωμένος χώρος με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία της παραλίας στο Μοναστηράκι είναι και η μικρή «λίμνη» που δημιουργείται ακριβώς πίσω από την ακτή και την οποία θα ακούσετε τους ντόπιους να αποκαλούν «γαλάζια λίμνη». Είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, ένας κλειστός υδροβιότοπος, τον οποίο χωρίζει από τη θάλασσα μόνο ένα στενό κομμάτι ξηράς.

Μία από τις πιο όμορφες και γραφικές παραλίες της Φωκίδας, είναι αυτή του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία τις ομορφότερες παραθαλάσσιες περιοχές της Φωκίδας, την οποία επιλέγουν συνήθως οι οικογένειες για να απολαύσουν το μπάνιο τους και αυτοί που λαχταρούν την καλή θάλασσα, συνδυασμένη με την γραφικότητα του τοπίου.

Τον Άγιο Νικόλαο, τον συναντά κανείς περίπου 20 λεπτά μετά το Μοναστηράκι και είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χωμένος μέσα στο πράσινο, ο οποίος δένει αρμονικά με το ομώνυμο χωριό που με τα σπιτάκια του απλώνεται από πάνω.

Από την παραλία του Αγίου Νικολάου, άλλωστε, φαίνεται και το πανέμορφο μικρό νησάκι του Αγίου Νικολάου, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο και το μικρό εκκλησάκι που έδωσε το όνομά του στην περιοχή, και το οποίο δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στο πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Στο χωριό, επίσης, ξεχωρίζουν τα καϊκάκια και οι βαρκούλες που κάθε βράδυ ρίχνουν την τράτα τους στα ανοικτά, ενώ το χωριό συνδεόταν κάποτε μεταφορικά με φέρυ μποτ, έχοντας συγκοινωνία με το λιμάνι του Αιγίου. Πλέον έχουν μείνει οι βαρκούλες και τα καΐκια που ταξιδεύουν, δίνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη γραφικότητα στο λιμανάκι.

Στην παραλία του Αγίου Νικολάου θα βρείτε ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.

Εξάλλου, το νερό της θάλασσας παίρνει διάφορες αποχρώσεις, αναλόγως με τη σύσταση του βυθού, που σε άλλα σημεία είναι αμμώδης και σε άλλα πετρώδης, από ανοιχτό γαλάζιο μέχρι τιρκουάζ και σκούρο πράσινο. Στον οικισμό μπορεί να βρει κανείς πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και προτάσεις για φαγητό, με τοπικές γεύσεις και εκλεκτά πιάτα, αλλά και φρέσκο ψάρι.

Σε ότι αφορά την διασκέδαση, το ποτό και το καφέ στην περιοχή υπάρχει το μοναδικό beach bar της περιοχής, το Camora που προσφέρει ξαπλώστρες, αναψυκτικό, καλή μουσικούλα και όλα τα σχετικά για ατέλειωτες ώρες στον ήλιο. Είναι μία παραλία λοιπόν που συνδυάζει την γραφικότητα, έχοντας ταυτόχρονα έναν οικισμό που προσφέρει τα πάντα σε έναν επισκέπτη.

Ερατεινή, στη γλώσσα του Ομήρου σημαίνει τοποθεσία ερωτεύσιμη. Κομβικό τουριστικό θέρετρο για την περιοχή της παραλιακής Φωκίδας με αναπτυγμένο τουρισμό ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία σουπερ μάρκετ κρεοπωλεία φούρνοι ταβέρνες μπαράκια καφετέριες. Να είστε σίγουροι ότι φτάσατε σε ένα μέρος που δεν θα σας λείψει τίποτα. Πάνω από όλα όμως έχει μία όμορφη ακτή με σαγηνευτική θέα προς τον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο, και εδώ θα γευτείς νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Και ειδικά το τελευταίο δικαιολογείται γιατί στην Ερατεινή και τις γύρω περιοχές εκτός από την κτηνοτροφία και την αλιεία που οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν ποτέ να ασκούν , παράγουν και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Ο ελαιώνας της Τολοφώνας αποτελείται από αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών και λειτουργούν ελαιοτριβεία και ένα συσκευαστήριο. Το συσκευαστήριο συσκευάζει και εξάγει το άριστης ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Άσπιλον.

Οι κάτοικοι της Ερατεινής και ο δραστήριος πολιτιστικός της σύλλογος διοργανώνει δύο παραδοσιακές εκδηλώσεις που αξίζει να αναζητήσετε αν βρεθείτε στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλη Μαῒου με αρχές Ιουνίου, η Ερατεινή γιορτάζει την παράδοση και την ιστορία της με την καθιερωμένη Γιορτή της Τράτας. Εκεί προσφέρονται στους ντόπιους και τους επισκέπτες νόστιμες ψητές σαρδελίτσες έτσι για τον μεζέ, ντόπιο λευκό κρασί σε αφθονία ενώ μουσικά χορευτικά σχήματα δίνουν το ρυθμό της βραδιάς. Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώνεται κάθε Αύγουστο από τον σύλλογο των Γυναικών της Ερατεινής και είναι η Γιορτή της Πίτας που γίνεται στην Τολοφώνα. Όλες οι κυρίες της περιοχής φτιάνουν από μία πίτα όλες ψημένες σε μεγάλες λαμαρίνες έτσι μαζεύονται διαφόρων ειδών νοστιμιές προς τέρψη των παρευρισκομένων.

Κατά την έξοδο μας από την Ερατεινή και αφού ακολουθούμε όλο τον παραλιακό δρόμο και έχουμε από τη μία πλευρά το βουνό με τις ελιές και τους θάμνους και από την άλλη τη θάλασσα, θα αντικρύσουμε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι είναι εντελώς απομονωμένο, σαν ζωγραφιά, ότι πρέπει για εσωτερική ηρεμία και είναι ορατό από κάθε σημείο της Ερατεινής.