οι-κερασόπληκτοι-της-ροδόπης-καταθέ-110294
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.05.2016 | 20:55

Οι… κερασόπληκτοι της Ροδόπης καταθέτουν τα παράπονά τους

Στα Θάμνα της Ροδόπης καλλιεργεί τα κεράσια του ο κος Καδόγλου. Τις τελευταίες μέρες αντί για τον γλυκό καρπό συλλέγει πίκρες. Η φετινή πρώιμη παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 85-90% σε σχέση με πέρσι κι αυτό από μόνο του «τίναξε στον αέρα» οποιοδήποτε όνειρο ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. «Την περίοδο της παγωνιάς τα δένδρα δεν έδεσαν τον καρπό τους με αποτέλεσμα τώρα η παραγωγή να είναι μειωμένη» δηλώνει ο κος Καδόγλου και σημειώνει «κανείς δεν ενδιαφέρθηκε παρά το γεγονός ότι το κοινοποιήσαμε στον ΕΛΓΑ».

Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγαν και οι βροχοπτώσεις του Μαΐου. «Τι μπορούμε να κάνουμε;» αναρωτιέται ο παραγωγός της Ροδόπης προσθέτοντας «αν πέρσι πήρα δώδεκα τόνους φέτος ζήτημα είναι αν θα πάρω δύο. Καμία σχέση η περσινή με τη φετινή χρονιά.»

Η πίκρα μεγαλώνει περισσότερο όσο σκέφτεται την αδιαφορία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. «Είπαν ότι θα έρθουν, αλλά δεν φάνηκε κανείς.» Τα κεράσια για τον κ. Καδόγλου είναι μονοκαλλιέργεια, οπότε η απόγνωση του μεγαλώνει περισσότερο. «Ακόμη και οι πολίτες διαμαρτύρονται, αναρωτιούνται γιατί φέτος δεν πουλάμε όπως πέρσι. Μόνο οι ειδικοί δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.»

Στέκεται στην άκρη του δρόμου, έχοντας ακόμη τρία τελάρα για πούλημα. «Ό,τι πάρεις 2,5 ευρώ το κιλό» λέει και καμαρώνει τουλάχιστον για την ποιότητα της παραγωγής του.

Πηγή : ert.gr