οδηγίες-ασφάλειας-για-το-χριστουγε-73488
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.12.2016 | 16:40

Οδηγίες «ασφάλειας» για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η διακόσμηση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια προσφιλής διαδικασία για μικρούς και μεγάλους κατά την περίοδο των γιορτών, που όμως μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, αν όχι κινδύνους.

Σε όλο τον κόσμο, τόσο τα φυσικά όσο και τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα διακοσμητικά λαμπάκια τους, ευθύνονται για πολλές φωτιές, που μπορεί να επιφέρουν υλικές ζημιές, τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας (National Safety Council), σύμφωνα με την ΕΞΥΠΠ-Τεχνικοί Ασφάλειας και Ιατροί Εργασίας-Hellecon, δημοσιοποίησε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες ασφάλειας για μην χαλάσει απρόσμενα το εορταστικό κλίμα στο σπίτι ή στο γραφείο.

– Τοποθετείστε το δέντρο σας μακριά από τζάκια, καλοριφέρ και άλλα θερμαντικά μέσα. Βεβαιωθείτε ότι το δέντρο δεν αποτελεί εμπόδιο κατά την κίνησή σας μέσα στο χώρο.

– Αν χρησιμοποιείτε τεχνητό δέντρο, επιλέξτε εκείνο που έχει ελεγχθεί και χαρακτηρισθεί ως «άφλεκτο». Τα τεχνητά δέντρα με ενσωματωμένα ηλεκτρικά συστήματα θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα του ανεξάρτητου εργαστηρίου ελέγχου.

– Χρησιμοποιείστε λαμπάκια μόνο εσωτερικού χώρου για κλειστούς χώρους και αντίστοιχα για τους εξωτερικούς χώρους εκείνα που προορίζονται μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Αναζητείστε εκείνα με τη σήμανση CE.

– Ελέγξτε αν υπάρχουν τυχόν σπασμένες πρίζες, φθαρμένα ή γυμνά

καλώδια ή χαλαρές συνδέσεις. Αντικαταστήστε ή επισκευάστε τυχόν κατεστραμμένα λαμπάκια.

– Μη χρησιμοποιείτε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια συνδεδεμένα σε μια μόνο μπαλαντέζα ή πολύμπριζο. Το τελευταίο θα πρέπει να εφάπτεται στον τοίχο, καθώς επίσης είναι απαραίτητο να μην καλύπτονται τα καλώδια από χαλιά ή μοκέτες.

– Κλείνετε όλα τα λαμπάκια, όταν δεν βρίσκεστε στο χώρο ή θα απουσιάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ τη νύχτα).

– Χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα σκαμπό ή σκάλες για να φτάσετε στα

υψηλότερα σημεία του δέντρου, ώστε να μη πέσετε και ρίξετε μαζί σας το δέντρο.

– Μην τοποθετείτε αναμμένα κεριά στο δέντρο ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.

– Αποφεύγετε την τοποθέτηση εύθραυστων στολιδιών ή μικρών αποσπώμενων κομματιών στα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου, όπου μπορούν να αποσπαστούν από μικρά παιδιά ή κατοικίδια.

– Μην τοποθετείτε καραμέλες και ζαχαρωτά πάνω στο δέντρο, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Μπορεί να νομίζουν ότι και τα υπόλοιπα στολίδια είναι επίσης φαγώσιμα!