ο-δήμος-ωρωπού-άνοιξε-για-το-κοινό-το-κε-696271
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.09.2021 | 23:34

Ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί του Μίκη Θεοδωράκη

Το κελί που βρισκόταν κρατούμενος από το καθεστώς της Δικτατορίας στις φυλακές Ωρωπού το 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης, άνοιξε σήμερα ο δήμος.

Οι φυλακές είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων.

«Για τον τόπο μας αποτελεί ένα σύμβολο. Δημιουργούς του πνεύματος, του πολιτισμού και τη δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και πρόσθεσε: «Ο δήμος μας αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση το Μίκη Θεοδωράκη. Κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής σημάδεψε όλους τους Έλληνες με τα έργα και τους αγώνες του για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά και μία παρακαταθήκη για ενότητα, δημιουργία και προκοπή».

Στις 19 Δεκέμβρη του 1969 μέσα από τις φυλακές Ωρωπού έστειλε επιστολή στο διεθνή Ερυθρό Σταυρό εκ μέρους των πολιτικών κρατουμένων του στρατοπέδου εκτοπισμένων.

Η επιστολή προς τον Ερυθρό Σταυρό αναφέρει:

”Eν Ωρωπώ τη 19η Δεκεμβρίου 1969

Προς τον Διεθνή Eρυθρό Σταυρό

Έχομεν την τιμή να σας αποστείλομε συνημμένως είκοσι οκτώ (28) αιτήσεις πολιτικών κρατουμένων του Στρατοπέδου Eκτοπισμένων Ωρωπού και σας παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε διά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Eπίσης επισυνάπτομε πλήρη κατάλογο ημών των ιδίων, ώς και τα ονόματα και τας διευθύνσεις των πλησιέστερων συγγενών μας για την περίπτωση που θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να τους βοηθήσετε καθοιονδήποτε τρόπο.

Mετά βαθύτατης τιμής δια τους πολιτικούς κρατουμένους του Στρατοπέδου

Eκτοπισμένων Ωρωπού

Mίκης Θεοδωράκης”