νίκος-πλακιάς-δεν-ανήκω-πουθενά-εί-1425738
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.10.2025 | 17:01

Νίκος Πλακιάς: «Δεν ανήκω πουθενά – Είμαι πατέρας που έχασε τα παιδιά του»

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Έχουν παιχτεί τεράστια πολιτικά παιχνίδια. Με έχουν πει αριστερό, αναρχικό, τραμπούκο, δεξιό. Μου έχουν περάσει 100 ετικέτες, δεν είμαι τίποτα από αυτά, είμαι πατέρας που έχασα 2 παιδιά», τόνισε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας της Χρύσας και της Θώμης Πλακιά που έχασαν την ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Πλακιάς αναφέρεται στο πρώτο χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι «η διαχείριση ήταν δύσκολη. Δεν είχαμε καταλάβει τι είχε συμβεί. Σιγά σιγά όταν καταλάβαμε, βιώσαμε το απόλυτο κενό.

Δεν είχαμε το κουράγιο να σηκωθούμε από τα κρεβάτια μας. Ένα “γιατί” ήταν μόνο στο μυαλό μας. Έψαχνα να δω αν τα παιδιά μας χρειάζονταν, αν φώναξαν “μπαμπά, μαμά” και δεν ήμουν εκεί να τα βοηθήσω. Αυτό με έτρωγε. Δεν με έτρωγε ούτε ποιος φταίει ούτε τίποτα».

«Τα παιδιά μας μας άφησαν στοιχεία για να δικάσουμε»

«Τον δεύτερο χρόνο ξεκίνησε η έρευνα. Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν η κακιά η χώρα. Τα παιδιά μας μας άφησαν στοιχεία για να δικάσουμε. Ο αριθμός τρία στην οικογένειά μας ακόμα με τρομάζει. Δεν σκέφτομαι τρία, σκέφτομαι ότι αυτά τα παιδιά ήταν ένα. Μαζί ήρθαν στη ζωή, μαζί μεγαλώσανε, αγκαλιά έφυγαν» συμπλήρωσε.

Συγκινημένος, δε, περιέγραψε ότι «η Αναστασία (σ.σ. η τρίτη κόρη του) γνώριζε ότι είχα αδυναμία… με αυτά τα δίδυμα είχα ένα δέσιμο, σε αυτά έβλεπα μια προέκταση του εαυτού μου, ήταν η σοβαρή Χρύσα και η αστεία Θώμη. Μετά από όλα αυτά γύρισε και μου είπε κάποια στιγμή, εσύ μπαμπά τώρα θυμήθηκες ότι έχεις άλλο παιδί;».

«Όταν μπαίνω στο σπίτι, κοιτάω τα κρεβάτια τα άδεια»

«Είχα δώσει μία υπόσχεση στα κορίτσια, ότι δεν θα πάθουν ποτέ τίποτα. Δεν την κράτησα. Από μικρά τα αγκάλιαζα και έλεγα “δεν θα πάθετε τίποτα”. Δεν την κράτησα την υπόσχεση. Θα μου πεις φταις εσύ; Δεν την κράτησα την υπόσχεση ως πατέρας, μου έφυγαν μέσα από τα χέρια, αυτό δεν θα το συγχωρήσω.

Πώς να συνηθιστεί το άδειο δωμάτιο; Όταν μπαίνω στο σπίτι μέσα, κοιτάω τα κρεβάτια τα άδεια. Πώς να συνηθίσω αυτή την εικόνα; Τα παιδιά μου είναι κάπου μακριά, θα τα δω, ο χρόνος περνάει. Είμαι μία μέρα πιο κοντά σε αυτές. Να τις δω, να τις σφίξω 5-10 λεπτά στην αγκαλιά μου. Δεν πρόλαβα να τους πω πόσο τις αγαπούσαμε», κατέληξε ο Νίκος Πλακιάς.

«Νιώθω μίσος για όλους τους υπεύθυνους»

«Έχω πολύ μίσος, δεν μπορώ να διανοηθώ τον τρόπο με τον οποίον χάσαμε τρία παιδιά. Η λέξη πλημμέλημα δεν πρέπει να υπάρχει στην υπόθεση των Τεμπών, εδώ πρέπει να υπάρχει μόνο η λέξη κακούργημα. Και από τον Καραμανλή, τον Τριαντόπουλο, μέχρι τον σταθμάρχη.

Και ο κ. πρωθυπουργός πρέπει να λογοδοτήσει. Εδώ και 1,5 χρόνο κάνω ένα ερώτημα: εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν, ναι ή όχι; Γιατί δεν απαντάει; Εάν ακούσω στο δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος και για πλημμέλημα, θα βάλω τα οστά των παιδιών μου στην έδρα και θα πω “ορίστε, θα σας δικάσουν τα παιδιά μου” και θα φύγω» συνέχισε ο κ. Πλακιάς.

«Δεν πήγα στον Πάνω Ρούτσι»

Ερωτηθείς για την απουσία του από το Σύνταγμα και την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι απάντησε «δεν πήγα γιατί φοβόμουν μήπως αντί για καλό κάνω κακό. Ήταν μία απόφαση του Πάνου, δεν μπορεί να την καπηλευτεί κανένας άλλος. Δυστυχώς, τα καπηλεύτηκαν κάποιοι άλλοι, όχι εγώ.

Είδα έναν άνθρωπο που μπόρεσε να κουνήσει το σύστημα. Ήμουν άνθρωπος που πίστευα πως ό,τι ήταν να γίνει με τις εκταφές, θα ήταν άτοπο 26 μήνες μετά. Αν γίνονταν εκταφές σε σορούς παιδιών που δεν απανθρακώθηκαν, κάτι θα μπορούσε να βγει. Από την άλλη είναι θετικό, γιατί θα φύγουν οι υποψίες από όλες τις οικογένειες».


Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.