Νέες αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης-Χορήγηση προσωρινής άδειας μετά την εξέταση

Δίπλωμα οδήγησης θα προμηθεύονται από το χώρο της εξέτασης οι εξεταζόμενοι, το οποίο θα καλύπτει τους νέους οδηγούς από την επόμενη μέρα της επιτυχίας τους στις εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στο Έθνος, όσοι υποψήφιοι οδηγοί περνούν επιτυχώς τις θεωρητικές και πρακτικές δοκιμασίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, δεν θα χρειάζεται πλέον να αναμένουν την έκδοση του επίσημου εντύπου. Με την προσωρινή άδεια θα μπορούν να οδηγούν νόμιμα μέχρι να λάβουν το γνήσιο έγγραφο του διπλώματος.

Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

«Νομοσχέδιο σκούπα» για τις οδικές μεταφορές

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται, στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, το οποίο αν και επελέγη να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (13/12), αποδεικνύεται τελικώς «νομοσχέδιο – σκούπα» για μια σειρά θεμάτων του υπουργείου που σχετίζονται κυρίως με τις οδικές μεταφορές.

Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία ρυθμίζει είναι και η απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία πλην των επιτυχόντων στις δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς, αφορά και κάθε άλλη περίπτωση έκδοσης ή ανανέωσης διπλώματος και συγκεκριμένα:

•    Την αρχική άδεια οδήγησης.

•    Την επέκταση της άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, ενώ εφόσον έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά καλύπτει και:

•    Την ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της.

•    Την έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής.

•    Την προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους.

•    Τη μεταβολή στοιχείων της ελληνικής άδειας οδήγησης.

•    Τον περιορισμό των κατηγοριών της ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Προσωρινό δίπλωμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Όπως επισημαίνεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή κατόπιν αντιστοίχισης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Πιθανότατα, πάντως,  τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της προσωρινής άδειας να υπάρχει η σύσταση στους δικαιούχους να την εκτυπώνουν από τον υπολογιστή τους προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι της τροχαίας και να προλαμβάνεται η ταλαιπωρία του οδηγού. Σε επόμενη φάση, ο νέος οδηγός και κάθε άλλος δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται με τον κωδικό του στο σύστημα και να την επιδεικνύει ακόμα και μέσω του κινητού του στο αρμόδιο όργανο σε περίπτωση ελέγχου.

Μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πάντως, τις προσωρινές άδειες θα εκτυπώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών, θα χορηγούνται άπαξ και δε θα αντικαθίστανται σε περίπτωση απώλειας, όπως ξεκαθαρίζεται στη ρύθμιση.

Φυσικά και η προσωρινή άδεια – όπως και η κανονική – μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που ο κάτοχός της υποπέσει σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), για την οποία προβλέπεται η αφαίρεσή της, ενώ κάθε προβλεπόμενη κύρωση για παράβαση επιβάλλεται και στους κατόχους προσωρινής άδειας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί με πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης, εκτός των σχετικών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, τιμωρείται με αφαίρεση του δικαιώματος οδήγησης με προσωρινή άδεια και της ισχύουσας άδειας οδήγησης που τυχόν κατέχει και επιβάλλεται το μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε περίπτωση υποτροπής το χρονικό διάστημα της ποινής αυξάνεται στα πέντε έτη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στην προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης του υπουργείου Μεταφορών και έχει στόχο, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου την επιτάχυνση των διαδικασιών με παράλληλη μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ανέμενε την έκδοση της άδειας έως και 4 μήνες: «Πλέον ο υποψήφιος οδηγός που πέτυχε στην εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς και που έχει καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά μπορεί να οδηγεί από την επόμενη ημέρα των εξετάσεων» επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο στη διαβούλευση επιπλέον αναφέρεται ότι «παύει η προϋπόθεση της κατοχής του εντύπου το οποίο ούτως ή άλλως είχε ημερομηνία ισχύος την ημέρα επιτυχούς εξέτασης. Έτσι επιβραβεύεται ο συνεπής πολίτης που έχει καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και επιπλέον απεγκλωβίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες από τους πολίτες που ανυπόμονα περιμένουν την άδεια οδήγησης τους η οποία εκτυπώνεται σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα μετά την επιτυχή εξέταση».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΔΙΠΛΩΜΑ, ΟΔΗΓΗΣΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]