μετάβαση-κυβερνητικού-κλιμακίου-στη-594073
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.02.2019 | 20:40

Μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη -Ποια είναι η κατάσταση

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα εξασθενίσουν βαθμιαία από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Για το λόγο αυτό οι  πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη

Στην Κρήτη μετέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου. Τον Υπουργό συνοδεύουν  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης καθώς και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την  κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.

Τις επόμενες ώρες αναχωρεί επίσης για την Κρήτη και κλιμάκιο εξειδικευμένων μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, οι οποίοι θα ελέγξουν λεπτομερώς, εκτός των άλλων, και τα γεωτεχνικά προβλήματα στο Βόρειο Οδικό Άξονα αλλά και στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.

Στην Κρήτη βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα κλιμάκια μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), από την προηγούμενη κακοκαιρία, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οδικό δίκτυο

Από την κακοκαιρία έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κρήτης γι΄ αυτό οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται διαρκώς από την επίσημη ιστοσελίδα  της Ελληνικής Αστυνομίας,  στον σύνδεσμο

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=&perform=view&id=83676&Itemid=2192&lang=

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά το τελευταίο 12ωρο, δέχθηκε 24 κλήσεις για κοπές δέντρων, 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 37 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε όλη την επικράτεια, η Πυροσβεστική δέχθηκε 59 κλήσεις για κοπές δέντρων, 36 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 46 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση συμβάντων.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και υπογραμμίζει ότι τα συνεργεία του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των βλαβών όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση στα σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές.