μεγάλος-περίπατος-ποντίκι-σαρκά-795190
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.07.2020 | 09:33

«Μεγάλος Περίπατος»: «Ποντίκι» σαρκάζει Μπακογιάννη για διαδηλωτές & ζαρντινιέρες (φωτο)

Με τίτλο-διάλογο σε φωτογραφία με πρωταγωστιστή τον Μπακογιάννη να λέει σε Αστυνομικό: «Η επένδυσή μας έχει διπλή χρησιμότητα, όταν θα γίνονται πορείες, θα μπορείτε τους διαδηλωτές να τους σκοντάφτετε στις ζαρντινιέρες», κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «Το Ποντίκι». Με αυτό το «διάλογο», η εφημερίδα καυτηριάζει τις αποφάσεις τους δημάρχου Αθηναίων για το «Μεγάλο Περίπατο» και τις ακριβές ζαρντινιέρες, συνδέοντας το θέμα αυτό με το ν/σ για τις πορείες αλλά και την υπόθεση του 24χρονου, τότε, Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, που ξυλοκοπήθηκε κατά τον εορτασμό της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 2006, γεγονός που κόστισε τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ.

Το ιστορικό

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε στο Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2006, περίπου στις 22.30, στον απόηχο της επετειακής εκδήλωσης, έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο «ABC» μαζί με έναν φίλο του. Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και διαδηλωτών μπροστά στην πλατεία Χημείου. Εκείνο το παγερό βράδυ είχαν συλληφθεί επτά φοιτητές, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν σωματικούς ελέγχους σε περαστικούς, κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, καθώς αναζητούσαν νεαρό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μακριά μαλλιά, σακίδιο κ.λπ.). Τη στιγμή που ο Αυγουστίνος μαζί με έναν φίλο του διέσχιζαν την οδό Αγγελάκη και πριν ανέβουν στο πεζοδρόμιο της πλατείας Συντριβανίου ένα άτομο με πολιτικά ρούχα -που αποδείχθηκε πως ήταν αστυνομικός- πλησίασε τον φοιτητή από την Πάφο και άρχισε να τον χτυπάει. Παράλληλα, έκανε νόημα σε άλλους δύο συναδέλφους του αστυνομικούς, οι οποίοι έσπευσαν και τους περικύκλωσαν. Ενας εκ των αστυνομικών, αναίτια και χωρίς αφορμή, άρχισε να γρονθοκοπεί τον 24χρονο στο πρόσωπο, αφού του έβγαλε τον σκούφο που φορούσε λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε και του έβαλε τρικλοποδιά σε μια προσπάθεια να τον ρίξει στο έδαφος. Αφού δεν πέτυχε η τρικλοποδιά, τον έσπρωξε προς την πλευρά του πεζοδρομίου του ξενοδοχείου «ABC».

Εκεί όλοι μαζί οι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπό τους, τον γρονθοκόπησαν κατ’ επανάληψη και τον κλοτσούσαν στο πρόσωπο, στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του τόσο όσο ήταν όρθιος όσο και όταν τον είχαν ρίξει στο πεζοδρόμιο. Ενας από τους αστυνομικούς, υπό το αδιάφορο και απαθές βλέμμα των υπολοίπων συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, όταν ο άτυχος φοιτητής ήταν πεσμένος στο έδαφος τον πάτησε και προσπάθησε να του σπάσει το δεξί πόδι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δικαστές. Με μεγάλη καθυστέρηση, και όταν πλέον ο φοιτητής ήταν αιμόφυρτος, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε εντολή στους υφισταμένους του να σταματήσουν τον άγριο ξυλοδαρμό. Η ειρωνεία είναι ότι όταν οι αστυνομικοί έκαναν «διάλειμμα ξύλου», ένας αρχιφύλακας που ήταν παρών στον ξυλοδαρμό έδωσε στον Αυγουστίνο Δημητρίου ένα χαρτομάντιλο να σκουπίσει τα αίματα που έτρεχαν από το πρόσωπό του.

Μόλις ο 24χρονος κατάφερε με το ζόρι να σταθεί στα πόδια του, δύο αστυνομικοί, με τη συνοδεία άλλων δέκα ατόμων -πάντα με πολιτική περιβολή- τον οδήγησαν 20 μέτρα πιο κάτω, όπου ένας εξ αυτών τον χτύπησε με γροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με αποτέλεσμα ο νεαρός να πέσει αμέσως πάνω σε μια ζαρντινιέρα, ενώ επτά αστυνομικοί συνέχιζαν με ακατάπαυστο ρυθμό να τον ξυλοκοπούν με γροθιές και κλοτσιές. Την ώρα που ήταν πεσμένος στο έδαφος και τον χτυπούσαν οι αστυνομικοί, ο Κύπριος φοιτητής με το πόδι του έριξε ένα μηχανάκι το οποίο ήταν σταθμευμένο πάνω στο πεζοδρόμιο και σε μικρή απόσταση από τη ζαρντινιέρα.

Οι γροθιές και οι κλοτσιές έπεφταν βροχή από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον έσπρωξαν και πάλι στην ζαρντινιέρα, όπου του έβαλαν χειροπέδες χωρίς να σταματήσουν να τον χτυπούν. Στην ομάδα των αστυνομικών που είτε ξυλοκοπούσαν τον άτυχο φοιτητή, είτε παρέμειναν θεατές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ένας αστυνομικός διευθυντής, δύο αστυνόμοι Β’ και δύο αρχιφύλακες. Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του φοιτητή για βοήθεια, 8 διερχόμενοι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να τον χτυπούν και να τον αφήσουν. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, εξύβρισαν, απείλησαν και έσπρωξαν βιαίως τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πρόεδρου του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου ενώ άλλοι ένστολοι που εν τω μεταξύ είχαν καταφθάσει απώθησαν τους καθηγητές από την περιοχή. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον αιμόφυρτο φοιτητή σε αυτοκίνητο της Ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας και τον πήγαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Μετά από 4 ώρες κράτησης, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος επί 12 ημέρες, αρχικά φρουρούμενος και στη συνέχεια χωρίς αστυνομική επιτήρηση. Οι γιατροί του νοσοκομείου διέγνωσαν ρινορραγία, οίδημα στη μύτη, αιμορραγίες από τους δύο επιπεφυκότες, οίδημα και εκχυμώσεις στους δύο ζυγωματικούς, βαθύ θλαστικό τραύμα του κάτω χείλους επεκτεινόμενο στον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, τραύματα στη μύτη, κάταγμα ρινικού οστού, κακώσεις στο κεφάλι, καθώς και εκχυμώσεις και θλαστικά τραύματα στον θώρακα, στα γόνατα, στους αγκώνες, στα χέρια, όπως και πολλές εκδορές σε όλο το σώμα. Παράλληλα, ο 24χρονος είχε τάση λιποθυμίας, έντονο αίσθημα άγχους και φόβου και διαταραχές της όρασης. Υποβλήθηκε σε συρραφή των τραυμάτων και επιπωμάτωση της μύτης με γάζες για να σταματήσει η ρινορραγία, ενώ του έγινε αντιτετανικός ορός και εμβόλιο.

Μετά την επίμαχη πορεία, ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε χαρακτηρίσει τα επεισόδια εκείνης της ημέρας ως «περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος» και είχε δηλώσει ότι «η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης». Δύο μέρες μετά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι ο φοιτητής «έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί».

Οι ισχυρισμοί τόσο του κ. Δημοσχάκη όσο και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όταν τρεις κάμερες τηλεοπτικών σταθμών που είχαν καταγράψει το περιστατικό το προέβαλαν στον αέρα, διαγράφοντας έτσι με μια μονοκοντυλιά τον μύθο της αυτόβουλης και τυχαίας πρόσκρουσης του άτυχου φοιτητή στη ζαρντινιέρα. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η αχαρακτήριστη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ασφαλείας έλαβε αρνητικές διαστάσεις από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.