μάτι-υπήρχε-πυροσβεστικό-όχημα-στο-ση-513816
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.08.2018 | 15:11

Μάτι: Υπήρχε πυροσβεστικό όχημα στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, αλλά είχε σταλεί στην Κινέττα

Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται στο προκαταρκτικό πόρισμα για την πολύνεκρη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, που συντάχθηκε από τον πραγματογνώμονα δύο οικογενειών θυμάτων, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ανδριανού Γκουρμπάτση.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για σειρά από «σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες που εντοπίζονται κυρίως στη ΓΓΠΠ, στο ΠΣ, στην Ελληνική Αστυνομία, και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμους)».

Καθοριστικό ρόλο μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το πόρισμα, διαδραμάτισε η εν εξελίξει μεγάλη φωτιά στην Κινέττα, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των δυνάμεων πυρόσβεσης να μεταφερθούν στη δυτική Αττική. Αίσθηση προκαλεί δε η αποκάλυψη ότι υπήρχε πυροσβεστικό όχημα στη δυτική Αττική με έδρα σε απόσταση 5-7 λεπτών από το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, το οποίο όμως είχε σταλεί στην Κινέττα!

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι συνολικά 6 πυροσβεστικά οχήματα μεταφέρθηκαν από την ανατολική στη δυτική Αττική, και αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστές οι ιδιομορφίες που καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτη την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, ειδικά εν μέσω ισχυρών ανέμων. Τα 2 από τα 6 οχήματα «ανήκουν στον 12ο ΠΣ Αθηνών, στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης». Μάλιστα «το ένα από αυτά τα περιπολικά, το ΠΣ 3527 με κωδικό 12-15 είχε έδρα στη θέση Ντράφι-Διώνη, δηλαδή ήταν το πλησιέστερο στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς πυροσβεστικό όχημα, την απόσταση αυτή δε μπορούσε να καλύψει σε 5 έως 7 λεπτά»!

Στο ίδιο σημείο του πορίσματος εκτιμάται ότι αν βρισκόταν στη θέση του το εν λόγω όχημα, χωρητικότητας 5 τόνων, θα μπορούσε να κατασβέσει άμεσα τη φωτιά, πριν λάβει τα χαρακτηριστικά πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικό βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που ξεσπάει η φωτιά στην Πεντέλη, που γρήγορα έλαβε διαστάσεις και «ξέφυγε» από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη καταστροφή με τους 96 νεκρούς.